Regija

CERAR: Poučit ću Hunta prvom prilikom da nismo bili sovjetski vazali

Piše: PolitikaPlus/Hina

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar obećao je da će prvom idućom prilikom ispraviti britanskog šefa diplomacije Jeremyja Hunta, odnosno njegov gaf kad je prošlog tjedna u Ljubljani pohvalio napredak Slovenije na putu od "sovjetskog vazala" do uspješne članice Europske unije.

"Uvijek se veselimo posjetima britanskih čelnika, a tako će biti i nakon Brexita, no izjava o sovjetskim vazalima je neadekvatna, to je pogrešan izraz. Britanskog kolegu ću u prvoj prilici, u neformalnom kontaktu prilikom sastanka ministara vanjskih poslova članica EU-a, na to upozoriti.  Kolegijalno ću ga podučiti o našoj prošlosti i uvjeren sam da u budućnosti više neće dolaziti do takvih  retoričkih nespretnosti", napisao je Cerar u pisanoj izjavi za javnost.

Hunt je u četvrtak posjetio Sloveniju u sklopu svoje europske turneje posvećene odnosima Velike Britanije s članicama EU-27 nakon brexita, a u izjavama nakon susreta s Cerarom omaknula mu se izjava kako je "ponosan" što je Slovenija u zadnjih 30-ak godina tako  jako napredovala od "vazalne države Sovjetskog saveza" do sadašnjeg stanja i razvoja koje ga "oduševljava".Cerara su i neki kolege iz stranaka vladajuće oporbe kritizirali da nije odmah ispravio Hunta, nego je "tiho i ponizno" slušao Huntov navodni diplomatski gaf, na što je on odgovorio da britanskog visokog gosta nije želio prekidati tijekom same konferencije za novinare i da to ne bi bilo pristojno.

Cerar se branio od takvih optužbi, rekavši da su pretjerane i da je svima očito kako je Hunt želio Sloveniji dati kompliment, samo se pogrešno izrazio, ne poznavajući političku prošlost Slovenije koja je kao samostalna država na političku pozornicu stupila 1991. raspadom nekadašnje Jugoslavije, koja nije bila članica Varšavskog saveza.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VELIKA BRITANIJA, SLOVENIJA