Hrvatska

MRAK TARITAŠ: Tražiti da se Tajani makne!

Piše: PolitikaPlus/Hina

Skandalozna, nedopustiva, izjava u kojoj ništa nije bilo slučajno, tim su riječima predstavnici oporbenih saborskih klubova u srijedu reagirali na izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija o "talijanskoj Istri i Dalmaciji", a Anka Mrak Taritaš (Glas) poručila je kako je obveza svih u Hrvatskoj reagirati odmah i tražiti da se Tajani makne sa svoje pozicije.

"To je jedino ispravno i jedino za što se trebamo zauzimati, Tajani to nije napravio ni slučajno, niti se zabunio, niti mu je pobjeglo, napravo je to namjerno, kao bilo koji populist koji će to koristiti vezano uz nove europske izbore", ocijenila je Mrak Taritaš.

Poručila je kako ne želi da nam Europu grade populisti, destruktivci, oni koji će narušiti temeljene vrijednosti na kojima je sazdana Hrvatska, a to je, ističe, vrijednost antifašizma.

Hoće li premijer glumiti da je sve u redu?

Da u Tajanijevoj izjavi ništa nije bilo dvosmisleno, da je sve bilo vrlo jasno, smatra i Božo Petrov (Most) koji podsjeća da se radi o čovjeku kojem je Europska pučka stranka (EPP) omogućila da bude predsjednik Europskog parlamenta.

"EPP je jedna šira obitelj u kojoj su HDZ, Forza Italia u kojoj je Tajani, oni grade veliku Europu, u kojoj nije bitno jeste li Hrvat ili Talijan, zato ova opaska Tajanija, talijanskog kvaziimperijalista, njih neće omesti na tom putu", ustvrdio je Petrov.

Ta epizoda, upozorava, ukazuje na drugu vrlo važnu činjenicu, a to je "na što ste srozali međunarodni ugled Hrvatske kada je svaki europski ćato može bez problema blatiti i proći nekažnjeno".

"Hoće li nakon ovoga premijer Plenković glumiti da je sve u redu, prijetvorno sjedati za isti stol sa Tajanijem i govoriti 'sve u u redu', na što ste srozali ugled države, sramota?!", poručio je vladajućima.

Partizani su bili jedina domoljubna vojska

"Dirljvo je gledati kako se cjelokupna hrvatska politička scena natječe u obrani tekovina NOB-a, osuđujući revizionistički govor Tajanija na talijanskoj inačici Bleiburga", ustvrdio je SDP-ov Arsen Bauk, primjetivši kako su se mnogi sjetili starih lekcija iz povijesti o zločinima fašističkih okupatora, o štetnosti povijesnog revizionizma, o patnjama Hrvata i Slovenaca pod talijanskom okupacijom i sl. "Može se reći da prema Tajaniju dižemo čelo, kročimo smjelo i čvrsto stiskamo pest", izjavio je zastupnik, ističuči kako se probudilo bratstvo i jedinstvo Hrvata i Slovenaca, da se zajedno kao nekada suprostavljamo teritorijalnim pretenzijama.

"Ponovno su nam puna usta patriotizma, slavimo patriote i domoljube koji su obranili Hrvatsku, Istru i Dalmaciju, a to nisu bili ni Jure, ni Boban, ni poglavnik, ni doglavnici. Ne, nisu to bili oni koji su bili Za dom spremni. Tajani nas je ponovno posjetio tko su bili hrvatski patrioti i domoljubi, tko je bila jedna patriotska i domoljubna hrvatska vojska, to su narodnooslobodilačka vosjka, patizani, pod vodstvom maršala Tita", ustvrdio je SDP-ov zastupnik.

Uloga Bože Milanovića

Akademik Željko Reiner (HDZ) primjećuje kako su mnogi koji su se osvrnuli na "potpuno neprijemjerenu, nedopuštenu, iredentističku izjavu Tajanija" to radili na politikanski način, apostrofirajući Petrova.

Tajanijve izjave su neprihvatljive i iredentističke i njegove kasnije izjave da nije tako mislio, ne mogu ukoloniti gorki okus iz naših usana, naglasio je Reiner, poručujući kako bi bilo potpuno pogrešno zbog tih riječi smatrati da tako misle svi Talijani.

HDZ-ov zastupnik podsjetio je na neke ljude koji su se borili za hrvatsku Istru, od Juraja Dobrile, preko Matka Ražana, do monsinjora Bože Milanovića, najzaslužnijeg da je Istra pripojena matici Hrvatskoj. On je najzaslužniji za to, ma tko što govorio, naglasio je Reiner, podsjetivši i na njegove suradnike, poput svećenika Miroslava Bulešića kojeg su komunisti zaklali 1947.

Milanovića su u početku komunističke vođe napadale kao izdajnika, tek kad su shvatili da se bori za hrvatsku Istru, prihvatili su ga i počeli surađivati, on je sav svoj trud uložio da se Istra vrati matici Hrvatskoj, 1945. se zauzimao i ostvario razgraničenje sa Slovenijom tako da je 17 sela, koja su gotovo pripala Sloveniji, pripalo Hrvatskoj.

"Nemojmo zasluge pojedinih ljudi, samo zato što su svećenici, pripisivati drugima, jer znamo povijest i trebamo je poštivati, a oni koji ne poštuju povijest, koji danas govore kao Tajani, njih je povijest davno osudila", poručio je akademik Reiner.

"Ako je nešto štetnije za nacionalne manjine, preciznije moju talijansku od neprihvatljivih Tajanijievih izjava, to je prihvatiti loptu u voleju, kao što se obilno radi zadnjih dana i od toga učiniti vlastitu predizbornu kampanju", kazao je Furio Radin.

Naveo je da je sudjelovao na središnjem obilježavanju Dana sjećanja u Kvirinaleu, službenoj rezidenciji predsjednika Talijanske Republike, da je talijanski državni vrh obilježio taj dan na način da se afirmira budućnost, sjećajući se prošlosti, i prijateljstvo sa Hrvatskom i Slovenijom. "To treba reći da se ne bi krivo shvatilo ono što je izolirani slučaj, incident koji treba odbaciti, a vraćati se suradnji, jer je ona jedini izbor, sve drugo je politika, kampanja, nešto čime se žele zasjeniti dobri odnosi Hrvatske i Italije koji su afirmirani", naglasio je Radin.

"Tajani je fašist i dao je fašističku izjavu, sramotno je da predsjednik EP i premijerov prijatelj daje fašističke izjave i ima pretenzije prema hrvatskom teritoriju. Dalmacija je Hrvatska i Istra je Hrvatska", rekao je Miro Bulj (Most).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ANKA MRAK TARITAŠ, antonio tajani