Svijet

LJUBLJANA: Tajani spreman posjetiti Risieru, mjesto stradanja Slovenaca i Hrvata u Trstu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani koji je izjavom o "talijanskoj Istri i Dalmaciji" šokirao javnost u Hrvatskoj i Sloveniji izrazio je spremnost da posjeti nekadašnji nacističko-fašistički logor Risiera di San Sabba u Trstu u kojemu su ubijene tisuće Slovenaca, Hrvata, Židova i talijanskih antifašista u zadnje dvije godine Drugog svjetskog rata, objavili su u utorak slovenski mediji.

Na Tajanijevu  izjavu izrečenu u nedjelju na obilježavanju Dana sjećanja talijanskih žrtava fojbi u Basovizzi kod Trsta reagirala je uz ostale slovenske političare i povjerenica Europske komisije  Violeta Bulc, zadužena za promet, poručivši mu preko Twittera da se tako nešto ne očekuje se od europskih  lidera.

"Krivotvorenje povijesnih činjenica na slovensko-talijanskoj granici nije prihvatljivo. Europska priča utemeljena je na miru, solidarnosti i jedinstvu", navela je Bulc, te dodala da poziva Tajanija da oboje zajedno odaju počast žrtvama ubijenima kod jame Basovizze gdje u nedjelju potomcima talijanskih "esula" govorio Tajani, ali i nekadašnji nacistički  logor Risiera u Trstu, gdje su u dvije zadnje ratne godine nastradale tisuće Slovenaca i Hrvata koji su ondje ubijeni i spaljeni, prenio je u utorak mariborski list "Večer".

Tajani je naknadno izrazio žaljenje ako je bio "krivo shvaćen" jer nije želio "nikoga uvrijediti" niti se radilo o izražavanju teritorijalnih pretenzija nego "poruci mira" da se tragična povijest više nikad ne ponovi.

"Povijest je povijest, ali iz nje učimo učimo i tako postajemo mudriji. Zato vas pozivam da zajedno obiđemo žrtve Basovizze i žrtve logora Risiera" , poručila je u prepisci na Twitteru Bulc, na što joj je Tajani odgovorio da je "spreman" to učiniti, prenosi mariborski list.

"Risiera di San Saba u Trstu, nekadašnji industrijski pogon za skladištenje i čišćenje riže, prenamijenjen je 1943. u koncentracijski logor. 1944. tamo je sagrađen i krematorij u kojemu je spaljeno oko 5 tisuća logoraša, a više tisuća zatočenih poslano je u druge logore u Poljskoj i Njemačkoj. Žrtve Risiere uglavnom  su bili Slovenci, zatim Hrvati, talijanski antifašisti i Židovi.

Kroz logor kojim su upravljali njemački nacisti, ali su čuvari uglavnom bili talijanski fašisti, prošlo je 20-ak tisuća ljudi. Talijanska je država  1965. Risieru pretvorila u muzej u kojemu se posjetioci mogu upoznati s užasima fašizma i nacizma, te patnjama logoraša prije nego što su bili ubijeni i spaljeni.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SLOVENCI, HRVATI, antonio tajani, FAŠIZAM