Regija

LJUBLJANA: Predsjednik EP-a Tajani izazvao osude u Sloveniji zbog povijesnog revizionizma

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani izazvao je niz osuda u Sloveniji jučerašnjom izjavom u Basovizzi kojom je relativizirao posljedice fašističke vladavine u slovenskom Primorju, Istri, Rijeci i Dalmaciji u vrijeme Drugog svjetskog rata, prikazujući  egzodus Talijana nakon rata kao svojevrsno etničko čišćenje, i poručio "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija", prenose slovenski i talijanski mediji u ponedjeljak.

Tajani je govorio na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzi kod Trsta. 

Na Facebooku je emitirao izravni prijenos s mjesta ceremonije, i objavio kako se tamo obilježava stradanje žrtava protutalijanske mržnje. „Ubili su ih oni koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu, ubijeni su jer nisu ispustili našu trobojnicu”.

"Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija", rekao je Tajani na kraju svog govora a prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Izjave talijanskih političara koji su se tamo okupili u nedjelju predstavljaju do sada nečuveni "povijesni revizionizam", objavio je na Twitteru slovenski premijer Marjan Šarec.

"Fašizam je bio povijesna činjenica, a za cilj je imao i uništenje slovenskog naroda", izjavio je Šarec, dodavši da je ovih dana govorio o povijesnom revizionizmu u Sloveniji na način da se izjednačuje djelovanje partizana i domobrana, a da sada vidi revizionizam na djelu i u Italiji.

"Revizionizam se događa i na talijanskoj strani i to od strane istaknutih političara, pa čak i dužnosnika Europske unije", napisao je Šarec, aludiravši na to što su obilježavanju Dana fojbi nadomak granice sa Slovenijom uz delegacije talijanskih esula prisustvovali i potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini, te predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.

Visoki talijanski političari pritom su davali  izjave u kojima se ne vodeći računa o uzrocima i posljedicama talijanskog iseljavanja s prostora Hrvatske i Slovenije govori kao o jednom obliku etničkog čišćenja, što je u Sloveniji izazvalo niz oštrih reakcija političkog vrha.

Tajanijeve "nevjerojatne i nečuvene" izjave osudila je slovenska europarlamentarka Tanja Fajon, rekavši kako si predsjednik EP-a ne bi smio dopustiti takve revizionističke izjave.

Izjave talijanskih političara u Basovizzi osudili su i drugi slovenski stranački lideri i dužnosnici, među njima predsjednik parlamenta Dejan Židan, a slovenski europarlamentarac Ivo Vajgl zbog toga je i pisanim putem prosvjedovao.

Najavljeno je da će popodne zbog događaja u Basovizzi i povijesnog revizionizma koji je tom prilikom demonstriran izjavom reagirati ministar vanjskih poslova Miro Cerar, a očekuje se i reakcija predsjednika države Boruta Pahora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATSKA - SLOVENIJA, antonio tajani