Hrvatska

Predsjednik Europskog parlamenta šokirao govorom: 'Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija'

Ruža Tomašić : Neće to proći tek tako.

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani sudjelovao je na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja u Basovizzi.

Tajani se prisjetio žrtvi za vrijeme egzodusa iz Istre, Dalmacije i Rijeke, Talijana koji su tijekom i neposredno nakon Drugog svjetskog rata pobijeni i bačeni u istarske krške jame."Danas sam odao počast mučenicima masakra "fojbe" u Italiji. Mir u Europi bio je teško stečen i postignut zahvaljujući jedinstvu. Moramo se sjećati svih žrtava svakog rata i diktature.", napisao je tajani na službenom Twitter profilu.

"Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli prognani i živjele vrijednosti Italije, naše domovine", rekao je Tajani na ceremoniji, što je u javnosti protumačeno kao prisvajanje Dalmacije i Istre državi Italiji.

Na ceremoniji je sudjelovao i  Matteo Salvini, potpredsjednik talijanske vlade.

"Najoštrije osuđujem govor Tajanija u kojemu pozdravlja "talijansku Istru i Dalmaciju". Te dvije hrvatske regije dobro znaju što je talijanski teror. Ovom prilikom upoznat ću kolege sa strahotama koje su Hrvati Istre i Dalmacije proživljavali pod talijanskom vlašću", napisala je europarlamentarka Ruža Tomašić. Najavila je i prosvjedno pismo, a ponašanje predsjednika EP-a ocijenila je nedopustivim uz napomenu: Neće to proći tek tako.

 

 Slučaj je komentirao i njihov zastupnik u EU parlamentu Tonino Picula.

"Istra i Dalmacija su povijesno hrvatske regije i nikakav revizionizam talijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a kojem pripada i HDZ neće to promijeniti. Dalmacija i Istra patile su pod čizmom talijanskog fašizma i svoju su slobodu i priključenje matici zemlji izborile u Narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj su s Hrvatima i Slovencima sudjelovali i Talijani antifašisti", kazao je Tonino Picula.

"Oštro osuđujem izjavu gospodina Tajanija koja nije dostojna funkcije koju obnaša. Žalosno je što je preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Salvinija kojeg je ranije i sam često kritizirao radi populizma", kazala je Biljana Borzan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

antonio tajani, dalmacija, istra