Regija

POLICIJA NA TERENU: U BiH ubijen policajac, sumnja se na odbjeglog mudžahedina, u Sarajevu uvedene posebne mjere sigurnosti

Piše: PolitikaPlus/Hrt

Sumnja se da je bivši mudžahedinski borac Edin Gačić sinoć ubio federalnog policajca u Suhodolu u Sarajevskoj županiji, 30-ak km udaljenog od mjesta gdje je u ponedjeljak ubio vlasnika trgovine u Konjicu, svoju treću žrtvu.

Kako je objavio sarajevski Dnevni Avaz, u policajca Mahira Begića, koji je osiguravao objekt Federalne uprave policije (FUP) u mjestu Suhodolu u Tarčinu, napadač je u večernjim satima ispalio više hitaca iz nepoznatog oružja. Ranjeni policajac je do dolaska Hitne medicinske pomoći podlegao ozljedama.
Dodaje se da se ubijeni pripadnik FUP-a borio s ubojicom, s obzirom na to da su na tijelu vidljive posjekotine.

Nestao je i policajčev pištolj. Policiji je nedugo nakon incidenta prijavljeno da je na lokalitetu Ušivak kod Hadžića viđen Gačić.

Sumnja se da je novo, četvrto ubojstvo upravo počinio ovaj bivši mudžahedinski borac za kojim policija traga već šest dana zbog likvidacije Sauda Sultanića kojega je ubio u ponedjeljak u Podorašcu kod Konjica.

Gačić je potkraj rata ubio suborca iz postrojbe Ej mujaheed Armije BiH, poznate po brutalnim smaknućima i odsijecanju glava nakon čega je osuđen na osmogodišnju kaznu zatvora. Pomilovao ga je 2000. tadašnji predsjednik Federacije BiH Ejup Ganić iz Stranke demokratske akcije i smanjio kaznu zatvora za jednu godinu.

Iz zatvora je izašao 2002., ubio je majku u Zenici te je 2003. osuđen na 20 godina zatvora. Nakon izdržane dvije trećine kazne pušten je iz zatvora u Bihaću. Uprava bihaćkoga zatvora upozorila je kako bi Gačić, za kojega se tvrdi da boluje od shizofrenog poremećaja,  mogao ponovno počiniti ubojstvo, no vlasti su ignorirale ovo upozorenje.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić oglasio se noćas priopćenjem za javnost u kojemu je osudio ubojstvo kazavši kako ono predstavlja napad na državu. Ocijenio je kako sigurnosno stanje nije zadovoljavajuće. Hitna sjednica Županijske vlade sazvana je za danas.

Uvedena je neka vrsta izvanrednog stanja u policiji i ukinute su redovite policije smjene, pojasnio je županijski premijer, dodajući da za policajce "nema ni spavanja ni godišnjih odmora" dok se ne pronađe i ne uhiti Gačića.

"Imate čovjeka koji je lud i koji je na slobodi", kazao je Forto novinarima.

Potvrdio je i kako su dodatne mjere sigurnosti uvedene u samom Sarajevu pri čemu je posebna pozornost posvećena zaštiti škola i vrtića no nije pojasnio zbog čega su upravo takvi objekti pod posebnom zaštitom.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, policija, mudžahedin