Zagreb

Novo na programu: 'Ne ostavi traga' • Što donosi 4. KinoKino?

Piše: PolitikaPlus

Dobitnik Zlatnog bicikla 'Ne ostavi traga' u režiji heroine američkog nezavisnog filma Debre Granik donosi priču o veteranu i njegovoj kćerki koji pokušavaju živjeti izvan sustava. Novi film redateljice indie remek-djela 'Zimska kost' na 16. ZFF-u proglašen je najboljim filmom natjecateljskog programa Ponovno s nama, a odnedavno je na našem redovnom programu.

Veteran Will i njegova kći Tom žive idiličnim životom u velikom prirodnom rezervatu u Oregonu. Will prenosi vještine preživljavanja i moralne vrijednosti svojoj pametnoj i znatiželjnoj kćeri. No, kada ih vlasti otkriju, potjeraju ih iz parka i predaju socijalnim službama. Službe čine sve što mogu da otac i kći ostanu zajedno, ali prilagođavanje društvu veliki je problem, pogotovo za traumatiziranog Willa.

NOVO: 'IZVJEŠTAJI O SARI I SALEEMU'

Na programu je napeta palestinska drama s elementima trilera 'Izvještaji o Sari i Saleemu'. Sara je Izraelka i vodi kafić u zapadnom Jeruzalemu. Saleem je Palestinac iz istočnog Jeruzalema i radi kao dostavljač. Iako svjetovima udaljeni, započinju tajnu vezu čije bi otkrivanje moglo razoriti njihove obitelji. Zapleteni u mrežu prijevare uslijed ekstremnog socio-političkog pritiska, Sara i Saleem bivaju uhvaćeni u mašineriju sustava koju ni istina više ne može zaustaviti.

Film je dobitnik nagrade publike na Rotterdam Film Festivalu, a hrvatska publika imala ga je prilike gledati na Festivalu mediteranskoj festivala Split te u sklopu programa Kino Mediteran na 16. ZFF-u.

   
OBJAVLJEN PROGRAM 4. KINOKINA!

Četvrto izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu ‒ KinoKino održat će se u našem kinu od 20. do 24. veljače, a nedavno je objavljen kompletan program.

Konkurenciju za najbolji dječji film čini osam suvremenih igranih filmova iz cijeloga svijeta čija je zajednička poveznica možda u tome što njihovi junaci i junakinje u važnim životnim trenucima tako zrelo i s lakoćom preuzimaju uloge odraslih da bi od njih mogli naučiti i oni mnogo stariji. Posebno smo uzbuđeni zbog festivalske premijere domaćeg znanstveno-fantastičnog filma 'Moj dida je pao s Marsa'. Napokon ćemo imati priliku gledati film za djecu u kojem se koriste najsuvremenije filmske tehnologije i dosad nezabilježeni posebni efekti u domaćem filmu za djecu.

U nagrađivanoj danskoj komediji 'Ja sam William' dječak bez roditelja mora pronaći mjesto u svijetu bez pomoći odraslih i još svoga tobože zreloga ujaka spasiti iz ralja mafije. Friško sa svjetske premijere na Berlinaleu stiže 'Moje neobično ljeto s Tess' u kojem jedan neobično zabrinuti dječak upoznaje jednu neobično misterioznu Tess da bi nastao neobično sretan spoj. Iz Indije dolazi urnebesna komedija 'Dječakov san', čiji glavni lik živi u newdelhijskom slamu i najveći mu je san jednoga dana imati vlastiti zahod. Živopisni njemačko-finski film 'Tri svemirske pogreške' prati dvojicu braće kako tjeraju svoju obitelj na put u Finsku u potrazi za srećom, uz pokoju sretnu okolnost nakon čitavoga niza ničim zasluženih pogrešaka.

Pustolovni turski film 'Na putu do jezera' prati neobičan izlet troje djece iz jednog anatolijskog sela. Zanimljivo je da su redatelj i njegova supruga u nedostatku sredstava sav novac dobiven na vjenčanju uložili u produkciju i proveli tako medeni mjesec na filmskom setu. Kenijski kandidat za Oscara 'Supa Modo' na neočekivano zabavan i dirljiv način progovara o iznimno teškoj temi, a tu je i jedno od najvažnijih ostvarenja za djecu posljednjih nekoliko godina ne samo na regionalnoj nego i na svjetskoj razini - to su 'Zlogonje' srpskoga redatelja Raška Miljkovića.

Osim natjecateljskog programa čeka nas još niz zanimljvih popratnih programa i radioničarskih sadržaja, a do nedjelje, 10. veljače otvorene su prijave za volontiranje. Sve informacije o pogodnostima volontiranja potražite na ovoj poveznici.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kinokino, film