Zagreb

MSU: Izložba najnovijih radova Zoltana Novaka pod nazivom "Svijet bez mjere"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zoltan Novak, istaknuti hrvatski slikar srednje generacije, predstavit će se najnovijim nizom od tridesetak slika velikih formata pod nazivom "Svijet bez mjere" u kojemu donosi slike iz društveno-političke zbilje na izložbi što će u subotu navečer biti otvorena u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU).

I u najnovijemu nizu, nakon ciklusa "Noćne slike" iz 2009. i "Kontrola iluzije" iz 2015., Zoltan Novak nastavlja svoju prepoznatljivu urbanu motiviku i angažirani pristup, istaknula je u najavi izložbe kustosica izložbe Snježana Pintarić. Navodi da u novim radovima Novak tematizira dnevna događanja u svojoj neposrednoj blizini i okruženju, događaje i vijesti iz medija te njihove društvene, etičke i političke implikacije.

"Njegova umjetnost izvrstan je odraz burne i intenzivne stvarnosti koja ga okružuje, a njegove slike jasna su i direktna poruka koja na gledatelja ostavlja snažan dojam", zapisala je Pintarić.

Kustosica je u najavi izložbe objasnila kako je "kompozicijska struktura ovih velikih platna višeslojna i kompleksna - unutar cjeline u kojoj prevladavaju gotovo ornamentirane glavne silnice i snažna dinamika glavnoga sadržaja, na razini detalja događa se cijeli niz manjih poglavlja - piktogramskih prikaza, intenzivno elaboriranih i s intrigantnim detaljima".

Pintarić je ocijenila kako ovim ciklusom Novak donosi neka nova tematska, ali i kompozicijska i koloristička rješenja, a time dokazuje sklonost eksperimentu i potvrđuje svoju aktualnost unutar najnovijih kretanja na području suvremenoga slikarstva. Smatra kako je njegovo slikarstvo dokaz da i danas, u poplavi bezbrojnih vizualnih atrakcija kojima smo okruženi, slikarstvo može biti drukčije, intenzivno, svježe, uzbudljivo i poticajno za sve nas.

Zoltan Novak rodio se 1963. u Zagrebu, a u rodnome gradu je i diplomirao 1989. na Akademiji likovnih umjetnosti. Do sada je priredio niz izložaba i sudjelovao na mnogim likovnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu. Od 2004. profesor je slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Djela mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama: Moderna galerija u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej grada Vukovara, Gradski muzej Virovitica i Zbirka Faggian u Puli. Živi i radi u Zagrebu.

Program otvorenja izložbe u subotu, 9. veljače, počet će u 18,30 sati u Prostoru za povremene izložbe MSU-a (1. kat) gdje će s umjetnikom razgovarati Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a i kustosica izložbe te Marija Selak, docentica na Odsjeku za filozofiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon razgovora s umjetnikom, izložbu će biti otvorena u 19 sati, a na otvorenju će, osim kustosice izložbe Snježane Pintarić i umjetnika Zoltana Novaka, govoriti i Vanja Babić, autor tekstova u katalogu izložbe.

Po svečanosti otvorenja slijedit će i glazbeni program - nastup Oridano Gypsy Jazz Banda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IZLOŽBA, MSU