Scena

GLAZBENA DIVA: Radojka Šverko u Novoj ploči promovirala novi album "As Time Goes By

Piše: PolitikaPlus

Iako je album "As Time Goes By (Live at Jazz.hr)" objavljen još krajem studenog prošle godine, nakon što je zasjeo na sâm vrh najprodavanijih izdanja u Hrvatskoj, došlo je vrijeme i za službenu promociju koja se odvila u četvrtak, 7. veljače u Caffe baru & Music shopu Nova ploča. Uz prisustvo njezinih kolega glazbenika, prijatelja i predstavnika medija o albumu su govorili izvršni producent Davor Hrvoj, glazbeni kritičar Hrvoje Horvat, kreativna direktorica Croatia Recordsa Nikolina Mazalin i sama Radojka koja, zanimljivo, uopće nije znala da se snima njezin koncert na festivalu Jazz.hr/Proljeće.
"Kod mene doma smo napravili jednu informativnu probu i slagali smo program kojeg ćemo izvesti. I odradili smo tonsku probu koja je bila vrlo kratko te je krenuo koncert, od početka do kraja bez stanke. I nisam znala da se koncert svira. Usudila bih se konstatirati da je šteta što mnogi glazbenici i pjevači, kojima je ovo jedini alat kojim se u životu služe, više nemaju snimljenih koncerata uživo, bez obzira o kojoj se vrsti glazbe radi.", rekla je Radojka Šverko i nastavila: "Ovo nisu pjesme koje su naučene jer ću na svom sljedećem nastupu s ovim repertoarom zvučati drukčije. Sve ovisi o mom trenutnom raspoloženju i tako ću artikulirati glazbu, a istovremeno paziti da ne oskrnavim ono što je autor time htio reći." 

Foto: Nikola Knežević


Odmah po izlasku, album "As Time Goes By (Live at Jazz.hr)" došao je do samog vrha najprodavanijih izdanja u Hrvatskoj i već se tjednima nalazi na HR Top 40 listi.
"Uspjeh u prodaji albuma me iznenadio jer je to nešto o čemu uopće nismo razmišljali. Išli smo u tom smjeru da je važno dokumentirati dio njezinog stvaralaštva i da hrvatska jazz diskografija zaslužuje jedno takvo izdanje. Što se tiče prodaje to je doista bilo iznenađenje.", rekao je Davor Hrvoj i naglasio da su rijetki oni koji se kao Radojka mogu snaći u bilo kojem glazbenom žanru i zavladati istim. 
"Radojka Šverko jedna je od najboljih domaćih vokalistica koju smo ikada imali. Ovo je jedan logičan izlaz u njenom diskografskom opusu i ova stvar je vrlo kompatibilna s onime što se danas događa u svijetu. U pitanju su pjesme koje su opća kultura i lektira o povijesti popularne glazbe, a pogotovo kad ih donese Radojka s takvim pjevanjem. Drago mi je što se album dobro prodaje jer je ona odgojila masu idućih generacija pjevačica koje su odrastale na njenom i materijalima Gabi Novak, Josipe Lisac, Zdenke Kovačiček i drugih.", naglašava Hrvoje Horvat. 

Foto: Nikola Knežević


Često samozatajna i skromna, ali zapravo glazbena diva s vokalom svjetskih razmjera. Radojka Šverko je nepresušni izvor sjajnih interpretacija i glazbenica koja će u bilo kojim kombinacijama i žanrovima ostaviti publiku i slušatelje bez daha, baš onako kako će to učiniti i na sljedećem koncertu, 14. veljače, na Valentinovo u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku. Uz Radojku će nastupiti vokalist Nevio Končić, pijanist Vladimir Babin i Dubrovački simfonijski orkestar kojim će dirigirati Marc Tardue.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RADOJKA ŠVERKO, GLAZBA