Hrvatska

PRESUDA: Bivši direktor varaždinskih Parkova pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora

Piše: PolitikaPlus/Hina

Miljenko Ptiček, bivši direktor varaždinskog komunalnog poduzeća „Parkovi“, pravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora, među ostalim, jer je od poduzetnika tražio da ispostavlja fiktivne račune od kojih je zadržavao većinu zarade.

Vrhovni sud je Ptičeku zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te poticanja na krivotvorenje službene isprave izrekao bezuvjetnu zatvorsku kaznu, a u nju se uračunava i četiri mjeseca koje je krajem 2010. i početkom 2011. proveo u istražnom zatvoru.

Županijski sud u Varaždinu bivšeg direktora Parkova osudio je u prosincu 2016. na godinu i deset mjeseci. Od 11 točaka optužnice krivim je proglašen za pet, dok je za ostale oslobođen.

Ptiček je osuđen jer je Peri Kocijanu, pokojnom vlasniku poduzeća Ekofrut u više navrata 2005. naredio da u ime svog poduzeća ispostavlja Parkovima račune za poslove koji nisu odrađeni. Potom je od svakog fiktivnog računa 90 posto zarade zadržavao za sebe čime su Parkovi oštećeni za 93.634 kune.

U dokumentaciji Županijskog suda u Varaždinu stoji kako je kazneno djelo svojim iskazom potvrdio Pero Kocijan koji je svjedočio kako je njegovo poduzeće u tom periodu loše poslovalo te je pristao da se fiktivnim računima Ptičeku pribavi protupravna imovinska korist. Isto je potvrdila i Marija Fotez-Ledinski koja je u to vrijeme radila u računovodstvu i morala izdavati lažne fakture u suprotnom joj se prijetilo otkazom.

Prvostupanjski sud je zaključio kako je dokazano da je Ptiček od Martine Židar i Gordane Kranjčić tražio da u neiskorištene radne naloge upišu neistinite podatke o osobama i nekretninama. Kako se navodi u sudskoj dokumentaciji, takvi nalozi korišteni su za izvođenje radova na privatnim posjedima tadašnjeg gradonačelnika Varaždina Ivana Čehoka i drugih gradskih dužnosnika.

Ptiček je oslobođen krivnje da je oštetio Grad Varaždin za preko 53 tisuće kuna na način da su Parkovi fakturirali veće iznose od vrijednosti izvedenih radova.

Međutim, time slučaj nije završen jer je Vrhovni sud djelomično prihvatio žalbu državnog odvjetnika koji uz veću kaznu traži da se, zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, oslobađajući dio prvostupanjske presude vrati na ponovno suđenje. Temeljem toga će se bivšem direktoru Parkova ponovno suditi za tri točke optužnice po kojima je prvotno bio oslobođen.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PRESUDA, VARAŽDIN