Hrvatska

Kujundžić o valu gripe: Molimo građane da se što manje kreću u javnim zatvorenim prostorima

Ne treba "panično jurišati prema bolnicama".

Piše: PolitikaPlus/HRT

Sezona gripe je na vrhuncu. Prema posljednjim informacijama u Hrvatskoj je prijavljeno 8500 oboljelih te devet prijavljenih smrtnih ishoda, rečeno je na konferenciji za novinare u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević. Procjenjuje se da je broj oboljelih četiri puta veći. Ove godine hara virus gripe tipa A koji je za oko 30 posto opasniji od prošlogodišnjeg.

U Zagrebu je znatno je pojačan broj bolesnika s teškim oblicima gripe i upalama pluća, a bolnice visoko su popunjene - pogotovo odjeli intenzivne njege. Ministar zdravstva i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Fran Mihaljević'', građane s blažim simptomima pozvali su da se liječe kod kuće i svojih obiteljskih liječnika.

- Svi oni koji su rizične skupine: mala djeca, trudnice, stariji bolesnici s teškim kroničnim bolestima, ako osjete teže simptome trebaju se pregledati ovdje. Bit će zbrinuti adekvatno na vrijeme, poručila je ravnateljica Alemka Markotić.

- Ništa novo panično se ne događa. Molimo građane da se što manje kreću u javnim zatvorenim prostorima, posebno rizične skupine.

"Promptno smo intervenirali, dnevno komuniciramo s bolnicama", kaže ministar naglašavajući kako su aparati za pacijente kojima je potreban respirator nabavljeni i iz bolnica u kojima trenutno nema pacijenata kojima su potrebni.

Ministar kaže kako se očekuje da će val gripe uskoro krenuti silaznom putanjom te da ne treba "panično jurišati prema bolnicama u kojima su pune čekaonice". kazao je ministar Milan Kujundžić.

- Svi mi upozoravamo na dobrobit cijepljenja. Ako se ono u dovoljnoj mjeri ne provede - onda u epidemiološkoj slici imamo porast, upozorio je pročelnik Ureda za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslav Jelač.

Odjel intenzivne njege u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević je popunjen. U suradnji s ministarstvom posudili su respiratore i EKMO uređaje iz onih bolnica gdje su trenutačno manje potrebni.

Gripa se prenosi kapljično pa liječnici pozivaju da se izbjegavaju zatvoreni prostori koliko god je moguće, a oni koji imaju simptome da ostanu doma.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milan kujunžić, gripa