Regija

BIH: Potvrđena optužnica protiv osumnjičenih za ubojstvo generala HVO Vlade Šantića

Piše: PolitikaPlus/Hina

Županijski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv sedmorice bivših pripadnika Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine koje se tereti da su odgovorni za ubojstvo generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića, prenijeli su u srijedu lokalni mediji u BiH pozivajući se na izvore iz tužiteljstva Unsko-sanske županije.

Temeljem optužnice, podignute još u svibnju 2018. godine, prvooptuženi u ovom slučaju je Hamdija Abdić zvani Tigar, nekadašnji zapovjednik vojne policije Petog korpusa.

Suoptuženi su Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović.

Optužnicu je 15. siječnja potvrdio sudac za prethodni postupak Reuf Kapić, prenio je portal "Dnevnog avaza".

Prvooptuženi Abdić je već ranije osuđivan na dvije godine zatvora zbog reketiranja, a unatoč toj činjenici ostao je politički aktivan u Stranci demokratske akcije (SDA) pa je na njenoj listi, na izborima provedenim u listopadu 2018., izabran i za zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH.

General Vlado Šantić, koji je tijekom rata zapovijedao postrojbama HVO-a na području Bihaća, vodi se nestalim od 8. ožujka 1995. Šantić je posljednji put viđen tog datuma u večernjim satima u hotelu "Sedra" i to u društvu u kojemu je bio i tadašnji zapovjednik Petog korpusa general Atif Dudaković.

Prema svjedočenjima očevidaca, prikupljenim tijekom istrage, njega su iz hotela izveli pripadnici vojne policije Petog korpusa i od tada mu se gubi svaki trag.

Njegovi ostaci nikada nisu pronađeni, a posljednji poznati pokušaj da se to učini bio je 2014., kada su analizirani koštani ostaci u jednoj plastičnoj bačvi na smetlištu u okolici Bihaća.

Sumnjalo se kako je tijelo generala Šantića nakon ubojstva raskomadano i ubačeno u bačvu te zalivenom cementom, naftom i razređivačem. Koštani ostaci pronađeni u bačvi ipak su bili krivi trag.

Istragu trenutačno vodi Županijsko tužiteljstvo u Bihaću.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, ratni zločini, hvo