Hrvatska

Narod odlučuje: Očekujemo da Ustavni sud obavi posao zbog kojeg postoji - zaštiti ustavno pravo građana na referendum

Piše: PolitikaPlus

 

Većina građana, njih 57% je dalo svoju podršku nekoj od stranaka oporbe. Saborska trgovačka “većina”, koja nema potporu većine birača, koja služi jedino svojim plaćama, mirovini i održavanju režima aktualnog premijera Plenkovića - već 6 mjeseci nakon predaje potpisa odbija provesti volju birača i raspisati referendum o promjeni izbornog sustava kojeg je zatražilo 405.342 građana za prvo i 407.469 građana za drugo referendumsko pitanje”, rekao je Luka Mlinarić, koordinator građanske inicijative Narod odlučuje, na konferenciji za medije ispred Hrvatskog sabora.

 

“Ovom državom se upravlja političkom trgovinom. To smo jučer vidjeli u Skupštini Grada Zagreba, a to isto vidimo na razini Sabora - i Bandić i Plenković kupuju zastupnike da se održe na vlasti. Stvaraju se neprincipijele koalicije, varaju se birači, zastupnici oporbe se prodaju kako bi umjesto novih izbora nastavili primati zastupničku plaću”, rekao je Mlinarić.

 

Naglasio je kako bi promjena izbornog sustava na referendumu “ukinula trgovački način upravljanja Hrvatskom” - odnosno da bi zastupnici odgovarali biračima, a ne predsjednicima stranaka, i da ih “nikakve sinekure i trgovine ne bi mogle spasiti od nezadovoljstva birača, od poraza na sljedećim izborima ako iznevjere svoje birače”.

 

“Ustavni sud - koji je nadležan za zaštitu ustavnog poretka - cijelo vrijeme šuti! Ignorira situaciju više od 405 tisuća građana koji su šikanirani od izvršne vlasti i Plenkovića, koji po svojoj volji proizvoljno proglašava potpise više od 30.000 konkretnih birača nevažećima”, rekao je Tvrtko Krpina, koordinator građanske inicijative Narod odlučuje.

 

Krpina je naglasio da “ako se ucjene i trgovine zastupnicima događaju oko školskih udžbenika, oko procesuiranja ratnih zločina u Vukovaru, oko Marakeškog sporazuma - koliko se tek ucjene i lobiranja događaju na Ustavnom sudu oko toga da se zaustavi promjena načina na koji se zastupnici biraju u Sabor!”

 

“Apeliramo na Ustavni sud da presudi u korist istine, prava i pravde, a ne političkih moćnika, i zaštiti pravo građana na referendum”, rekao je Krpina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

narod odlučuje, ustavni sud