Svijet

BRITANIJA: Nema odgode glasanja o sporazumu nakon presude europskog suda

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ključno glasanje u britanskom parlamentu o sporazumu o uvjetima izlaska Velike Britanije iz Europske unije, koji je premijerka Theresa May dogovorila u Bruxellesu, neće biti odgođeno nakon odluke Europskog suda pravde, kazao je u ponedjeljak britanski ministar za okoliš Michael Gove.

"Glasanja će biti", rekao je Gove za BBC.

"Alternative potpori tome sporazumu su ili mogući neizlazak iz Europske unije - pobjeda kampanje za Glas naroda i za ostrašćene zagovornike ostanka koji žele izigrati demokraciju, ili možemo imati situaciju s nepovoljnim okolnostima ili bez dogovora".

 Europski sud pravde (ECJ) u ponedjeljak je presudio da Velika Britanija može jednostrano povući svoju odluku o izlasku iz Europske unije, dan prije glasanja u britanskom parlamentu o sporazumu koji je britanska premijerka Theresa May postigla s europskim dužnosnicima o uvjetima izlaska njezine zemlje iz unije.

"Velika Britanija slobodna je jednostrano opozvati obavijest o namjeri da se povuče iz Europske unije", navodi se u odluci Europskog suda pravde.

Britanija planira napustiti EU 29. ožujka sljedeće godine.

May je u parlamentu suočena sa snažnim otporima i mnogi očekuju da sporazum neće proći što znači nove napete pregovore s EU.

Alyn Smith, škotski zastupnik koji je pokrenuo to pravno pitanje kaže: "Današnja odluka šalje jasnu poruku britanskim zastupnicima uoči sutrašnjeg glasovanja da postoji izlaz iz ovoga kaosa. Svjetlo na kraju tunela za ekonomiju, za radna mjesta i za britansku poziciju na svjetskoj sceni. Sada je sve na Britaniji".

"Ako se Ujedinjeno Kraljevstvo odluči predomisliti u vezi brexita tada je opoziv članka %0 mogućnost i europska bi strana trebala uložiti sve napore da otovrenim rukama primi Britaniju natrag".

ECJ je u svojoj odluci napisao i da Britanija, u slučaju opoziva odluke o brexitu, ne bi smjela biti kažnjena.

Prema istraživanjima javnog mnjenja tanka je većina Britanaca za ostanak u EU.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VELIKA BRITANIJA, BRXIT