Mojbiz

Udar na džepove: Zbog povratne naknade ne poskupljuje samo mlijeko

Piše: PolitikaPlus

Ne stišavaju se reakcije na poskupljenje mlijeka zbog vraćanja naknade od 50 lipa za plastične boce. No, nije mlijeko jedino koje će poskupjeti. Napitci i sokovi za djecu, ali i vina i ostala pića u staklenim bocama do dva decilitra, također će biti skuplji.

Uz plastične boce za mlijeko, povratna naknada, uvest će se, čini se, i za staklenu ambalažu manjeg volumena, koja se koristi za pića. "To je u pravilu najveći postotak sokova i napitaka za djecu volumena 2 dcl i upravo zbog toga ta ambalaža do sada nije ni bila u sustavu", kazala jeza Novu TV Dragica Bakarić, direktorica EKO OZRA.

Ona bi poskupjela, kažu u udruženju 28 proizvođača i uvoznika, za 62 lipe. "Za povratnu naknadu od 50 lipa i naknadu zbronjavanja od 10 lipa na koju se obračunava PDV", dodala je Bakarić. Toliko će poskupljenje biti i zbog naknade za plastične boce za mlijeko. Zbog čega su se već usprotivili iz mliječne industrije.

Ovakva naknada za mlijeko, ne postoji, kažu ni u jednoj zemlji Unije. "Već se tu uočava da će mlijeko biti skuplje od onog u Europskoj uniji. Na neki način se u EU to gleda da se sektor koji je osjetljiv, a još osjetljiviji kod nas, dodatno ne opterećuje nekakvim nametima", kazao je Dalibor Janda iz Cromilka.

Zbog stanja u okolišu, ova vlada vraća namet, koji je ukinula SDP-ova 2015. godine. "To je manje od jednog promila ukupnog otpada koji se stvara u Hrvatskoj. To je bacanje pijeska u oči, pokušaj da se pokaže da se nešto radi, a s druge strane se na neuređena odlagališta odlaže više od 1,2 milijuna tona otpada", kazao je Mihael Zmajlović, SDP-ov bivši ministar zaštite okoliša.

Ministarstvo zaštite okoliša kaže da će sljedećih dana predstaviti prijedlog pravilnika svim ključnim dionicima. Tada bi se trebalo znati i kada će nam odlazak po mlijeko biti skuplji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ambalaža, država, povratna ambalaža