Hrvatska

PLENKOVIĆ: Povjerenstvo se nije bavilo konceptom sukoba interesa, niti je on utvrđen, Povjerenstvo se bavilo načelima djelovanja...

Piše: PolitikaPlus

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jučer je donijelo odluku da su Martina Dalić i Zdravko Marić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti, vezano za slučaj Agrokor.

Premijer je danas upitan za komentar takve odluke, naročito u svjetlu današnjih brojnih reakcija predstavnika oporbe koji traže ostavku ministra financija.

Nisam imao vremena gledati višesatnu raspravu koja se odvijala pred Povjerenstvom, kazao je premijer prenosi N1..

"Vrlo jasno, Povjerenstvo se nije bavilo konceptom sukoba interesa, niti je on utvrđen kod ministra financija ni kod bivše potpredsjednice Vlade. Koliko mi je poznato, Povjerenstvo se bavilo načelima djelovanja", rekao je premijer.

'Kada imate tako izvanrednu situaciju, najveću krizu od Domovinskog rata, onda onaj tko vodi vladu mora reagirati. Oni koji nisu u toj poziciji, ne mogu to percipirati u laboratorijskim i sanatorijskim uvjetima', rekao je premijer.

"Minimizira se stvaran problem, a maksimizira se jedan pristup koji bi se trebao voditi baš kako si to netko zamišlja da u kriznim slučajevima treba djelovati. Realnost je ponešto drukčija... Niti u jednom trenutku nitko od članica i članova Vlade nije povrijedio načela djelovanja - a to su savjesno, odgovorno, nepristrano ponašanje, čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerenih dužnosti. To je moje mišljenje, i vrlo jasno ga ističem."

Zaključio je da Vlada nije bila "na razini politikanstva i bezidejnosti", kao što su, kaže, bili oni iz oporbe tada.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZDRAVKO MARIĆ, ANDREJ PLENKOVIĆ