Tvrtke

RIJEKA: U "3. maju" isplata 'minimalca' za listopad

Piše: PolitikaPlus

U brodogradilištu "3. maj" počela je isplata minimalne plaće za listopad, radnici su 44. dan u štrajku i na izmaku su snaga te se sve češće čuju prijedlozi za pokretanjem stečaja, izjavio je u utorak predsjednik Štrajkaškog odbora u "3. maju" Veljko Todorović.

Todorović je naveo da se bliži rok kada bi "3. maj" po sili zakona morao u stečaj te da sve više radnika, smatrajući da će tako bolje ostvariti neka svoja prava, primjerice na burzi, predlaže pokretanje stečaja. Stoga razmišljamo o tome da im omogućimo izjašnjavanje - žele li pokretanje stečaja ili ne žele, rekao je. 

Predstavnici sindikata u "3. maju" u ponedjeljak su bili i na sastanku uprave "Uljanika", sindikata i uljanikovog strateškog partnera, vlasnika Kermas energije Danka Končara. 

'Trećemajci' smatraju kako planovi koje su čuli ne drže vodu, a Končaru su rekli da žele suradnju, ali da je najprije potrebno smijeniti direktora "3. maja" Maksimilijana Percana i imenovati osobu koja će se boriti za opstanak tog brodogradilišta, izvijestio je Todorović.

Končar je u ponedjeljak, nakon posjeta "Uljaniku" i sastanka s upravom i sindikatima, rekao da su usuglasili plan restrukturiranja i da ni jedan oblik financijske intervencije njegove grupacije nije moguć sve dok Vlada i Europska komisija ne odobre taj plan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

3. MAJ, PLAĆE