Scena

Duterte: Koristim marihuanu da bih ostao budan na zamornim summitima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte po vlastitu priznanju koristi marihuanu da bi ostao budan tijekom dugotrajnih i zamornih summita. Odmah je pojasnio da se samo šali.

Duterte se pred novinarima osvrnuo na summit ASEAN-a održan prošli mjesec u Singapuru.

Kazao je da je sudjelovanje na takvim sastancima na vrhu, koji znaju potrajati i čitav dan nerijetko vrlo naporno, zbog čega on, kazao je, "koristi marihuanu kako bi ga održala budnim", no odmah potom pojasnio je da se šali.

"Nemojte reći da sam vam ja rekao, ali brunejski sultan Hassanal Bolkiah redovito zaspi na takvim skupovima, no čovjek je talentiran...., pa nitko i ne primijeti", rekao je među ostalim novinarima, trudeći se da ih osvoji duhovitim dosjetkama.

Marihuana je na Filipinima ilegalna, a u zemlji već dvije godine traje velika akcija suzbijanja narkotika koju provode sigurnosne snage u skladu s naredbama Duterteove administracije. Od 2016. u takvim je akcijama ubijeno gotovo 5000 ljudi.

Filipinske i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava ističu da Duterteova administracija na ovaj način čini zločin protiv čovječnosti

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Rodrigo Duterte, marihuana