Regija

KOSOVO: Predstavnici Srpske liste zatvorili se u kosovski parlament, traže razgovor s Hahnom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zastupnici Srpske liste (SL) u Skupštini Kosova zatvorili su se u nedjelju u prostorije svog zastupničkog kluba u parlamentu, inzistirajući da se sastanu s europskim povjerenikom za proširenje i susjedsku politiku Johannesom Hahnom, koji će posjetiti u ponedjeljak Beograd i Prištinu u povodu carinske krize koje su kosovske vlasti izazvale povećanjem pristojbi na robu iz Srbije za sto posto.

"Zatvorili smo se danas u prostorijama Skupštine Kosova kako bismo zatražili hitan sastanak s predstavnikom EU-a koji dolazi u Prištinu, Johannesom Hahnom, i upoznali ga sa situacijom i potencijalnom humanitarnom krizom s kojom se suočava srpski narod ukoliko se pristojba od 100 posto hitno ne povuče", rekao je zastupnik i potpredsjednik SL-a Igor Simić.

Tu namjeru zastupnika Srpske liste novinarima beogradskih medija priopćio je i Goran Rakić, predsjednik kriznog stožera SL-a, neformalnog tijela koje djeluje nakon što je Priština nedavno donijela odluku o povećanju carinske pristojbe za robu iz Srbije prvo za 10 posto, a potom i 100 posto.

"Naši legitimni predstavnici upoznat će Hahna i Europu s antisrpskim potezima koji vode ka humanitarnoj katastrofi", rekao je Rakić i naglasio da se politički predstavnici Srba u Prištini danas legitimno i demokratski bore za to da srpska djeca na Kosovu i Metohiji imaju pravo na život, hranu, budućnost.

Rakić je prenio poruku zastupnika Srpske liste da će u svojim prostorijama u kosovskom parlamentu ostati do susreta sa Hahnom kojega će upoznati sa situacijom.

Prema najavama iz Bruxellesa, Hahn će doputovati u ponedjeljak u Prištinu, a u središtu njegova posjeta bit će pristojbe koje je Priština u studenome uvela na robu iz Srbije i BiH.

Kako javljaju beogradski mediji, Hahn namjerava prije nakratko svratiti i do Beograda gdje će se sastati sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kosovo, srbi, JOHANNES HAHN