Hrvatska

SINČIĆ: Vlada i predsjednica razvaljuju i okupiraju institucije umjesto da ih jačaju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u petak je izjavio kako najnoviji detalji oko "afere SMS" te priopćenje predsjednice Republike, po kojemu konstrukcije o njezinoj navodnoj umiješanosti u rušenje Vlade predstavljaju izravan politički udar na institucije, posebno na Ured predsjednice, pokazuju da Vlada i predsjednica "razvaljuju i okupiraju institucije, umjesto da ih jačaju".

 Na novinarsko pitanje je li sukob na relaciji Pantovčak-Banski dvori zapravo udar predsjednice na premijera, Sinčić je odgovorio da će premijer vjerojatno nakon izbora za Europski parlament otići, pa se traži nasljednik između dvije fronte unutar HDZ-a.

 "To je moguće. Stvorile su se dvije fronte za Plenkovićevo nasljeđe. Institucije umjesto da jačaju, oni ih razvaljuju i okupiraju. Vidimo to i preko zakona koje donose i preko kadroviranja. Nisu u stanju i ne žele riješiti taj kaos, jer im taj kaos odgovara da love u mutnom", istaknuo je.

Na djelu je opstrukcija i od strane predsjednice i od premijera

 Dodao je da kako je cijelo vrijeme na djelu opstrukcija, i od strane predsjednice i od premijera.

 "Imamo državne institucije iz kojih konstantno cure informacije. Gdje je tu pravna država, gdje je pravna sigurnost? Po potrebi se informacije koje bi trebale biti zaštićene vade da bi se nekoga diskreditiralo i podmetalo. Odgovorni su i predsjednica i premijer i ministri jer nisu adekvatno obavili posao za koji primaju plaću i zatvorili sve te rupe iz kojih curi", poručio je Sinčić.

 Upitan treba li se onda sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost i bi li ono nešto riješilo, odgovorio je da se to vijeće u svakom slučaju treba sazvati, riješilo ono nešto ili ne.

 "Predsjednica sigurno ima brojne alate kojima može utjecati na obnovu institucija, pogotovo obavještajne službe koje su joj u direktnoj nadležnosti i treba ih iskoristiti. Trebala je davno to učiniti, ali očito joj to nije prioritet“, rekao je čelnik Živog zida.

 Osvrnuo se i na povećanje minimalne plaće na tri tisuće kuna neto, istaknuvši da je "čitava minimalna plaća manja od iznosa za koji će premijeru porasti plaća nakon porezne reforme".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SINČIĆ, ŽIVI ZID