Turizam

PRIJEDLOG SINDIKATA: SSSH predlaže da se prehrana radnika smatra neoporezivim primitkom

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozdravio je u srijedu najavu povećanja neoporezivog iznosa prigodnih nagrada radnicima s 2500 na 7500 kuna, no istodobno predlaže da se prehrana radnika na teret poslodavca smatra neoporezivim primitkom i to svih, a ne samo sezonskih radnika, kako je propisano važećim Pravilnikom o porezu na dohodak.

Mjere neoporezivanja prehrane i smještaja sezonskih radnika proizvele su pozitivne učinke, kako za sezonske radnike u djelatnosti ugostiteljstva i turizma, tako i za poslodavce, ističe u priopćenju SSSH.

Smatraju kako je ista mjera neophodna i za sve ostale radnike u Hrvatskoj, jer su u protivnom oni stavljeni u nepovoljniji položaj. Imamo radnike na istim poslovima, ali u nejednakim uvjetima, jer im poslodavci ne žele osigurati besplatnu prehranu na koju moraju plaćati porez.

"Osiguranje toplog obroka svim radnicima za vrijeme rada i na mjestu rada potrebno je radi osiguranja njihova zdravlja i povećanja produktivnosti. Korak je to dalje ka boljim, kvalitetnijim radnim mjestima i zadovoljnijih radnicima", rekao je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

U tom cilju SSSH predlaže i niz drugih izmjena, a posebice ističe promjene vezane uz isplatu terenskog dodatka, gdje su propisana dva uvjeta - da radnik radi 30 kilometara od mjesta prebivališta i 30 kilometara od sjedišta poslodavca.

Drugi uvjet treba brisati, jer dovodi do apsurdnih situacija u gospodarskim djelatnostima, pa poslodavac ne želi i ne može isplatiti dnevnicu.

SSSH predlaže i da dodatak za otežane uvjete rada bude neoporeziv u iznosu od 500 kuna mjesečno, stoji u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MLADEN NOVOSEL, HRANA ZA RADNIKE