Kultura

U Studiju Moderne galerije: Izložba slika Alme Orlić “Iskre djetinjstva u portretu”

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na izložbi “Iskre djetinjstva u portretu”, koja se otvara u utorak u Studiju Moderne galerije "Josip Račić“ slikarica Alma Orlić predstavlja dvadeset i osam uljenih slika, portreta nastalih u razdoblju od 1974. do danas.

Povjesničarka umjetnosti Irena Kraševac smatra kako u vremenu sveprisutne fotografije "koja nam u svom digitalnom obliku izmiče u beskraju virtualnog svijeta", slikarski portreti Alme Orlić donose pomalo već zaboravljene vrijednosti klasičnog slikarstva u kojem se zrcale trenuci zajedničkog postojanja i doživljaja portretista i portretiranog, i kojima se malim ljudima pridaje velika pažnja, kakvu uostalom i zavrjeđuju.

Po njezinim riječima, danas bi se ta njena posvećenost primarnoj realnosti, čovjeku i njegovom prirodnom okruženju, mogla protumačiti kao iskonska potraga za iskazivanjem i očuvanjem 'memorije' i 'nove emocionalnosti' u razdoblju postmoderne, čime umjetnica apsolutno participira u kreiranju umjetnosti svoga vremena.

"Njezin izuzetan dar zapažanja i sigurna slikarska ruka, te živo zanimanje za ljude s kojima dolazi u doticaj, formirale su je u našu najvrsniju portretisticu", istaknula je Kraševac.

Alma Orlić (Zagreb, 1937.) diplomirala je 1961. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Marina Tartaglie. Nakon studija se posvetila restauriranju umjetnina, u čemu je postala jedan od najvrsnijih hrvatskih restauratora.

Usporedno s restauriranjem kojem je posvetila svoj aktivan radni vijek, ponajviše u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, ostvarila je velik slikarski opus u kojemu se ističu dvije klasične teme, pejzaži i portreti, među kojima su brojni posvećeni djeci.

Sudjelovala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, te likovnim kolonijama, a rad joj je opsežnije bio predstavljen 2012. na retrospektivnoj izložbi u Galeriji Prsten Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Za svoj rad je izjavila kako su je ljudi oduvijek zanimali kao najživlji dio stvarnosti, a portretiranje joj je predstavljalo fantastičnu komunikaciju kojom je, ostvarujući lik portretiranog, ujedno ostvarivala sebe.

Njezina izložba u Studiju Moderne galerije bit će otvorena do 9. prosinca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

alma orlić, izložba slike