Zagreb

ZAGREB: Na Smotri Sveučilišta u Zagrebu od 22. do 24. studenoga oko 80 sudionika

Piše: PolitikaPlus/Hina

Smotra Sveučilišta u Zagrebu, jedna od najstarijih takvih manifestacija u Hrvatskoj, ove će se godine održati od 22. do 24. studenoga u prostorima Studentskoga centra (SC) gdje će se predstaviti sve 34 sastavnice toga sveučilišta, te druga sveučilišta, visoke škole i veleučilišta iz Hrvatske i Slovenije, ukupno oko 80 sudionika.

Sveučilište u Zagrebu tradicionalno organizira smotru kao trodnevnu manifestaciju kako bi se učenici završnih razreda srednjih škola, studenti i svi zainteresirani informirali o mogućnostima studiranja na preddiplomskim i diplomskim studijima.

Riječ je o najstarijoj manifestaciji toga tipa u Hrvatskoj, Sveučilište u Zagrebu organizira ju već više od 20 godina, a na smotri će se svi zainteresirani moći upoznati s upisnim uvjetima, studentskim životom i uvjetima smještaja tijekom studiranja u Zagrebu. Bit će informirani i o tome kakva je opremljenost pojedinih fakulteta, o kreativnim mjestima za zapošljavanje u pojedinim strukama te o mnogim drugim pojedinostima koje su mladim ljudima važne prilikom odluke o upisu na fakultet.

Smotra će biti svečano otvorena u četvrtak, 22. studenoga, u 11 sati u Francuskom paviljonu u SC-u, za posjetitelje bit će u četvrtak i petak otvorena od 10 do 18 sati, a u subotu od 9 do 15 sati, priopćila je Služba za odnose s javnošću zagrebačkoga Sveučilišta.

Na smotri i podatci koji se ne mogu saznati iz brošura

Smotru će otvoriti rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, bit će nazočni prorektori, dekani i prodekani, profesori i studenti, predstavnici agencija koje djeluju u području visokog obrazovanja, rektori hrvatskih sveučilišta te brojni drugi gosti i uzvanici, a na svečanosti će visoki uzvanici i govoriti.

Studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu sudjelovat će u glazbenome programu koji je posvećen predstavljanju tambure - hrvatskoga tradicijskog i nacionalnog glazbala. Od akademske godine 2016./2017. na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu studenti teorijskih studija mogu stjecati znanje i vještine sviranja tamburaških glazbala tijekom trogodišnjega modula, a neki od tih studenata će i nastupiti na svečanom otvaranju smotre.

Najavljeno je da će se od iduće 2019./2020. akademske godine tambura moći i studirati na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu jer je već pripremljen plan i program petogodišnjega integriranog studija toga glazbala. Time će se, istaknuto je, u cijelosti ispuniti potrebe i želje za napredovanjem u struci mnogih mladih koji završavaju srednjoškolsko obrazovanje s glavnim predmetom tambura, a pridonijet će i kvalitetnijem razvoju i populariziranju toga nacionalnog glazbala.

Na pozornici, koja će biti smještena u izložbenom šatoru, u četvrtak i petak predstavit će se sve sastavnice Sveučilišta u Zagrebu u razgovorima jednoga predstavnika fakulteta ili akademije i jednoga studenta s voditeljima u trajanju od po deset minuta kako bi se posjetitelji upoznali s aktivnostima sastavnica o kojima nema informacija u brošurama, na mrežnim stranicama ili društvenim mrežama.

Na sličan će se način na istoj pozornici u četvrtak i petak predstavljati i ostali sudionici Smotre - druga sveučilišta, veleučilišta i visoke škole.

Zadnji dan smotre - u subotu - sastavnice će se skupno predstavljati u okviru pojedinih područja u zajedničkom razgovoru po jednoga predstavnika fakulteta ili akademije (profesora ili predstavnika uprave) s voditeljicom programa na medijskoj pozornici u izložbenom šatoru. Taj će razgovor biti svojevrsna panel-diskusija kojoj je cilj na atraktivan način posjetiteljima Smotre predstaviti prednosti upisa na specifični studijski program u odnosu na slične studije u istom znanstvenom području. Panel-diskusije vodit će Matina Tenžera.

Smotra Sveučilišta u Zagrebu se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović, a tehničku podršku izlagačima osigurat će Sveučilišni računski centar SRCE.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SMOTRA, SVEUČILIŠTE