Regija

SLOVENIJA: Počelo glasovanje na lokalnim izborima

Piše: PolitikaPlus/Hina

U nedjelju ujutro u sedam sati otvoreno je oko 3600 birališta u Sloveniji, a na redovnim lokalnim izborima glasuje se o sastavu općinskih vijeća i za načelnike u 212 općina.

Oko 1,7 milijuna građana s pravom glasa odlučuje o sastavu lokalnih samouprava zaokruživanjem različitih predloženih stranačkih i nestranačkih lista na glasačkom listiću. Općinske vlade biraju se proporcionalnim sistemom i za njihovo formiranje obično su potrebne koalicije. O načelnicima općina odlučuje se  većinskim glasovanjem, a u onima gdje nijedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu u drugi krug koji se održava za dva tjedna ulaze dvoje kandidata s najvećim brojem glasova.

Na lokalnim izborima obično pobjeđuju liste koje su se već dokazale prijašnjim rezultatima na lokalnom nivou i formiraju se pragmatične koalicije, često nezavisne uz eventualnu potporu stranaka, pa oni nisu izravni odraz političkih trendova.

Politička opredjeljenja obično su vidljivija  kod glasovanja o kandidatima za gradonačelnike u većim gradovima, s izraženijom političkom preferencijom kandidata ili biračkog tijela.

U Ljubljani koja se smatra sklonija "lijevim" kandidatima za svoj se četvrti mandat bori gradonačelnik Zoran Janković kojemu su prognoze i ankete pokazale prednost u odnosu na Anžea Logara, kandidata kojega podržavaju stranke desnice.

Obrnuto se očekuje na primjer u Mariboru, gdje ne pripisuju mnogo izgleda da zadrži svoj položaj dosadašnjem načelniku Andreju Fištravcu, a više izgleda daje su protukandidatima među kojima je i nekadašnji gradonačelnik Franc Kangler, za mnoge kontroverzna politička figura iza kojega su brojne afere, pa i sudski procesi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POLITIKA, SLOVENIJA, IZBORI