Hrvatska

LOVRINOVIĆ: Vlada je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti povećala utjecaj politike u zdravstvu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović u petak je na konferenciji za novinare u Saboru, zajedno s nekoliko liječnica primarne zdravstvene zaštite iz više županija, kritizirao novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, ustvrdivši da ugrožava primarnu zdravstvenu zaštitu.

„Umjesto da je smanjio, ovaj je Zakon još više povećao utjecaj politike u zdravstvu. Ako liječnici kažu da su ovim Zakonom postali ugroženi, onda smo i svi kao potencijalni pacijenti posebno ugroženi“, ocijenio je Lovrinović.

„Rashodi zdravstvenog sustava u Hrvatskoj dosegnuli su 23 milijarde kuna, što je sedam posto BDP-a, iz čega se izvlači teza da imamo dovoljno novca u zdravstvenom sustavu, ali budući da ta vreća curi i pušta na sve strane, s njim se neracionalno upravlja“, izjavio je, dodavši kako u Hrvatskoj žele kvalitetnije i dostupnije zdravstvo, a ne da imamo krajeva i mjesta u kojima nema zdravstvene zaštite jer ljudi sve više napuštaju Hrvatsku.

 Ovaj Zakon to neće spriječiti, smatra Lovrinović.

 Dr. Marija Divić iz Splitsko-dalmatinske županije upozorila je na egzodus medicinskih sestara i liječnika do kojeg su, kaže, „dovele sve Vlade, a nastavila 'mozaik' Vlada Andreja Plenkovića kojim nas se i dalje prepušta na milost i nemilost lokalnoj i regionalnoj samoupravi“.

 Istaknula je da pola milijuna naših građana nema izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite, a tu dobiva HZZO jer troši novac za njihovu zdravstvenu zaštitu.

 Divić je kazala i da 20 posto timova primarne zdravstvene zaštite nema nositelja liječnika. Zbog toga liječnici odrađuju tri do četiri ambulante, a za tu veliku odgovornost primaju plaću od sedam tisuća kuna kao i blagajnice u DM-u, upozorila je, dodavši da imaju i veliku mogućnost greške jer imaju i do 80 posjeta dnevno.

 Posebno je naglasila da liječnici nemaju potrebu ići u bijeli štrajk jer ih već sada ima nedovoljan broj.

 „Ako liječnici počnu raditi strogo po Zakonu, neće biti dežurstava i dostupne zdravstvene zaštite pacijenata. Nedostaje 2500 specijalista, odnosno, po Eurostatu 46 posto pedijatara, 42 ginekologa, 40 posto liječnika opće medicine, a sljedeće četiri godine četiri tisuće liječnika odlazi u mirovinu, dok ih je 650 nepovratno iselilo“, iznijela je zabrinjavajuće brojke.

 Vlada nam se ruga s tri posto povećanja plaće, a sustavno su ih ovih godina smanjili za 15 posto, ustvrdila je Divić.

Upozorila je i da domovi zdravlja danas imaju 50 posto od potrebnih djelatnika, a po novom Zakonu o 25 posto tih djelatnika će odlučivati gradske i županijske skupštine, političari i podobnici tko će otići u zakup, a koji će liječnici ostati u domovima zdravlja iskorišteni za nisku plaću.

 „Država se narugala našem altruizmu, želji da budemo dostupni svim građanima i dajemo socijalno zdravstvo jer nam je odredila tržišnu zakupninu, a to znači da je izjednačila nezdravstvene i zdravstvene djelatnosti u domovima zdravlja, koje imaju jednake uvjete zakupa i jednaku tržišnu cijenu. Snagu intelekta pokorilo je mediokritetstvo političkih podobnika i represivni aparat“, zaključila je Divić, poslavši poruku kolegama liječnicima 'sjetite se, bez nas ne mogu i kada nas ne žele“.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan lovrinović, zdrastvo