Hrvatska

ODREĐENE I MJERE OPREZA: Todorić može istražni zatvor zamijeniti jamčevinom od 7,5 milijuna kuna

Piše: PolitikaPlus

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu je zaključilo da Ivica Todorić može istražni zatvor zamijeniti jamčevinom od 7,5 milijuna kuna, doznaje se na sudu.

"Izvanraspravno vijeće preinačilo je odluku suca istrage i to u dijelu koji se odnosi na jamstvo. Izvanraspravno vijeće smatra da se i jamstvom, uz odgovarajuće mjere opreza, može polučiti ista svrha kao i istražnim zatvorom", kazao je u četvrtak glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.

Zabrana napuštanja Zagreba i polaganje putovnice

Pojasnio je da je uz iznos od 7,5 milijuna kuna koje bi Todorić trebao položiti na račun suda kako bi izbjegao daljnji istražni zatvor određene i mjere opreza, a to su zabrana napuštanja Zagreba i polaganje putovnice.

Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora. Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

''Obrana može položiti iznos koji je određen, a nakon što novac bude položen i Ivica Todrić obeća kako neće napuštati boravište te prihvati izrečene mjere opreza, on će biti pušten na slobodu'', pojasnio je Devčić.

Na upit može li se obrana žaliti na određeni iznos jamčevine, Devčić je kazao kako u ovom trenutku državno odvjetništvo ni obrana više nemaju pravu žalbe budući se radi o rješenju koje je pravomoćno.

Ako nema novac ne može biti pušten na slobodu

"Radi se o jamčevini u gotovom novcu, a vijeće smatra da se jedino tako može ostvariti svrha prevencije", kazao je Devčić, komentirajući tvrdnje Todorićevih odvjetnika koji su u srijedu kazali da njihov branjenik novca nemaju te da mogu ponuditi nekretnine.

''Ukoliko obrana navede kako nema traženi novac, Todorić ne može biti pušten na slobodu te ostaje u pritvoru istražnog zatvora'', pojasnio je glasnogovornik.

Po Devčićevim riječima izvanraspravno vijeće je u obrazloženju odluke navelo kako više ne postoji opasnost od utjecanja na jednog preostalog neispitanog svjedoka, ali je prihvatilo odluku suca istrage da postoji opasnost od bijega, s obzirom na "činjenične okolnosti koje su postojale prvenstveno u vrijeme kada je Ivica Todorić napustio Hrvatsku i otišao u London".

Vijeće je zauzelo stav da se Todorić mogao javiti pravosudnim tijelima i da je Hrvatsku napustio u trenutku kada je već bilo izvjesno da će protiv njega voditi kazneni postupak, kazao je Devčić. Obrana je ranije tvrdila da Todorić nije bio u bijegu već da je bio "nedostupan".

Odvjetnik Čedo Prodanović u četvrtak je kratko ponovio da Todorić trenutno nema novac za jamčevinu te da ne zna kako će ga skupiti. Ponovio je kako su se nadali da će "taj problem premostiti nekretninama".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IVICA TODORIĆ, SUD, AGROKOR