Hrvatska

SLOKOVIĆ: Todorić ispitan samo u slučaju Agrokor, na pitanja nije odgovarao jer nema uvjeta za pripremanje obrane

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić iznio je svoj iskaz u tužiteljstvu i nije odgovarao na pitanja, a po riječima njegovih odvjetnika tužitelji su ga mogli ispitati samo u vezi izvlačenja novca iz njegove bivše tvrtke, ali ne i zbog Nexusovih zajmova.

Njegova odvjetnica Jadranka Sloković izjavila je novinarima ispred tužiteljstva u Selskoj, gdje je Todorić doveden iz istražnog zatvora, da je ispitan samo u odnosu na predmet Agrokor za koji je za njim i izdan Europski uhidbenog naloga i temeljem kojega je izručen.

"U odnosu na Nexus fond nije izručen i tražimo da se postupak provede prema zakonu. Oni moraju tražiti dozvolu engleskog suda za procesuiranje tog predmeta", kazala je Sloković. Pojasnila je da se slučaj Nexus nije spominjao u zahtjevu za izručenje te da je stav obrane kako je „Todorić izručen samo za provođenje jednog jedinog kaznenog predmeta“.

Rekla je i da Todorić nije odgovarao na pitanja tužiteljstva jer s obzirom na situaciju u istražnom zatvoru nema uvjeta za pripremanje obrane.

"Sukus njegove obrane je davanje jednog konteksta i pokušaja objašnjena situacije vezane za sustav rada Agrokora i naravno demantiranje navode optužbe, a to se može znati tek kad se sagleda poslovanje Agrokora u cijelosti, a ne izvođenjem po segmentima i onda krminaliziranje pojedinih segmenata", dodao je odvjetnik Čedo Prodanović.

Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora. Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

I dok su Todorića ispitivali u tužiteljstvu izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravljalo je, iza zatvorenih vrata, o žalbi njegove obrane na odluku o istražnom zatvoru u koji je smješten prošlog tjedna nakon izručenja iz Engleske. Odluka izvanraspravnog vijeća bit će objavljena u četvrtak prijepodne.

Na novinarsko pitanje ima li obrana "novi adut" ako Todorić ostane u Remetinicu Sloković je kazala da u tom slučaju nastupa "pitanje jamčevine i visine jamčevine“.

Upitani jesu li spremni povećati jamčevinu, budući da sudac istraga odbio raniju od oko milijun kuna, a koja je bila istovjetna onoj što je Todoriću određena u Londonu, Sloković je rekla da novca nemaju te da mogu ponuditi nekretnine. "S nekretninama imamo podređeni problem, imali ste prilike u drugim predmetima vidjeti kako to s nekretninama izgleda", kazala je odvjetnica.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tužiteljstvo, ivica todorić