Scena

Novi albumi: Radojka Šverko, Merima Ključo i Jelena Milušić, Zrinko Tutić

Piše: PolitikaPlus

 

 

Glazbena diva Radojka Šverko objavila dvostruki
live album "As Time Goes By"


"As Time Goes By" je live izdanje Radojke Šverko i jazz trija kojeg čine Vladimir Babin (glasovir), Henry Radanović (kontrabas) i Tonči Grabušić (bubnjevi). U pitanju je koncert koji je održan i sniman 2. svibnja 2018. u Dvorani "Blagoje Bersa" na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u sklopu festivala Jazz.hr.
"Na programu ovog koncerta bili su uglavnom jazz standardi iz američke pjesmarice, ali izvedeni na način Radojke Šverko i njenih kolega, riječkih glazbenika, vrhunskih glazbenih profesionalaca. Nastupili su bez puno pripreme, ali s puno ljubavi, a to je moguće zahvaljujući muzikalnosti umjetnika i njihovom osjećaju za komunikaciju i međuigre, kao i poznavanje svih posebnosti jazz jezika", napisao je u knjižici izdanja izvršni producent Davor Hrvoj.
"Njen predivan, moćan glas uvijek ispunjava dvoranu u potpunosti, bez obzira koliko velika bila, a svaki je njen nastup uzvišen i produhovljen. I u izvedbama najzahtjevnijih dionica doima se kao da ih pjeva s nevjerojatnom lakoćom. Duboko proživljavajući glazbu, svoju priču publici priča uvjerljivo, sugestivno i razgovjetno. Njezine izvedbe odaju umjetničku osobnost koja ima kontrolu i sigurnost, ona pjeva prirodno, muzikalno, predano, profinjeno, nježno, samouvjereno, profesionalno i osjećajno, uvijek na visokoj estetskoj razini", o velikoj glazbenoj divi s najvećim epitetima govori Davor Hrvoj.

Tonsko snimanje, miks i mastering albuma radili su Josip Berić & Alan Šnajder iz Studija 45, a glazbeni producent je Vladimir Babin.
"Georgia on My Mind", "The Girl from Ipanema", "Autumn Leaves", "My funny Valentine", "Love Is Here to Stay", "Over the Rainbow", "Parole, Parole", dio su pjesama koje su bile na repertoaru ovog koncerta, a neizostavan je i njezin veliki hit "Kud plovi ovaj brod", sada u posebnoj intimnoj jazz varijanti.

Dvostruki live album "As Time Goes By" po cijeni od 89 kuna možete kupiti na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa te na sljedećim linkovima: 

Webshop: https://shop.crorec.hr/crorec. hr/ws_o_izdanju.php?IZDANJE_ ID=997420
Amazon: https://amazon.com/dp/ B07KB14SGH 
Deezer: https://www.deezer. com/en/album/78262422


Svestrane umjetnice Merima Ključo i Jelena Milušić na zajedničkom izdanju "Lume"


U prodaji je novi album svjetski poznate harmonikašice Merime Ključo i vokalistice iznimnih glasovnih sposobnosti Jelene Milušić. Album pod nazivom "Lume" sadrži 10 obrada pjesama iz različitih krajeva svijeta i 5 autorskih brojeva inspiriranih rumunjskom, hrvatskom, kosovskom i sefardskom tradicijom. Među njima su i uspješnice poput "Ima dana", "Zaspo Janko", "Maruzella" i "Danka", a kao gosti se pojavljuju renomirani gitaristi Miroslav Tadić i Atilla Aksoj.

Merima Ključo je međunarodno priznata glazbenica koja je sudjelovala na svjetskim festivalima, operama i kazališnim predstavama, komponirala je glazbu za film, a osvojila je i nagradu Porin za pjesmu "Potraži me u predgrađu" koju je izvela zajedno s Matijom Dedićem. Autorica je i producentica kritički priznatog albuma "Zumra", nastalog u suradnji s vrhunskom pjevačicom Amirom Medunjanin. The Sunday Times uvrstio je izdanje na listu Top 100 albuma 2010. godine, kao i na Top 10 world music albuma. Upravo ju je ljubav prema tradicionalnoj glazbi dovela do Jelene Milušić koja s lakoćom priklanja svoj glas potrebama raznih žanrova. Veliki utjecaj na Jelenin glazbeni ukus imala je Josipa Lisac, a zatim i dive poput Nine Simone, Elle Fitzgerald, Ette James i Earthe Kit. Kroz suradnju s mostarskim gitaristom Atillom Aksojem upoznaje nova imena romske i sefardske glazbe, a ljubav prema novim žanrovima rezultirala je albumom "O, Devel". Svestrana Jelena svojim je specifičnim i rijetkim kontra-altom sjajno upotpunila avangardne note Merimine koncertne harmonike

Album je snimljen u mostarskom studiju Pavarotti, u kolovozu 2018. godine. Audio zapis, mix i mastering potpisuje Saša Karabatak, dok je producentica izdanja Merima Ključo. Poznata splitska slikarica Tisja Kljaković Braić autorica je ilustracije koja  je "Lume" učinila ne samo iznimnim glazbenim, nego i likovnim djelom. Uz fotografije Marka Ercegovića, likovno oblikovanje zaokružio je Siniša Cvahte

Album "Lume" po cijeni od 89 kuna potražite na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa te na sljedećim linkovima: 

Webshop: https://shop.crorec.hr/crorec. hr/ws_o_izdanju.php?IZDANJE_ ID=997346
iTunes: http://itunes.apple. com/us/album/id1439787884
Amazon: https://www.amazon.com/LUME- MERIMA-KLJU%C4%8CO-JELENA- MILU%C5%A0I%C4%86/dp/ B07K7R1L68
Spotify: https://open.spotify.com/ album/3q28RPSZmskPj6kWq3mWN0
Deezer: http://www.deezer.com/album/ 76316352

 


Bogati opus Zrinka Tutića iz područja glazbe za dokumentarne filmove na izdanju
"Musica documentarica"


Zrinko Tutić, jedan od najistaknutijih hrvatskih sladatelja popularne glazbe tijekom dugogodišnje karijere ostavio je i neizbrisiv trag u drugim područjima. Mnogima možda nepoznata, ali upućenim ljubiteljima njegovog kreativnog rada poznata činjenica jest da je Tutić velika djela stvarao i na području glazbe za dokumentarne filmove. Upravo su posebno probrana djela tog opusa, a kojeg je radio za dokumentarne filmove u produkciji Hrvatske radiotelevizije, završila na izdanju "Musica documentarica" koje je objavljeno za Croatia Records.

U pitanju su dokumentarci "5 poslije 12" (2014.), "Agroturizam Konavle, Istra, Baranja" (2013.), "Kad žena kaže pozor" (2014.), "Miro Gavran" (2017.), "Priče o blatu" (2015.), "X=0,37?" (2015.) te pjesma "Susret" iz dokumentarnog filma "Susret za oprost" (2011.). 
Zrinko Tutić je tako osim komercijalne glazbe, svoje umijeće pokazao i u možda nedovoljno afirmiranom dijelu stvaralaštva, glazbi za dokumentarne filmova koja je ostavila veliki trag u njegovoj iznimno bogatoj glazbenoj karijeri
Skladati jednu pjesmu nije jednostavno, a skladati glazbenu temu za filmsko ostvarenje, bilo da je u pitanju dokumentarni ili igrani film, je još veći izazov za svakog skladatelja, izazov koji je Zrinku Tutiću bio samo još jedno veliko iskustvo, a krajnji rezultat će ostati trajno zabilježen u glazbenoj i filmskoj enciklopediji naših prostora.

"Musica documentarica" možete kupiti po cijeni od 79 kuna u svim prodavaonicama Croatia Recordsa ili na sljedećim linkovima:

Webshop: https://shop.crorec. hr/crorec.hr/ws_o_izdanju.php? IZDANJE_ID=997495
Amazon: https://amazon.com/dp/ B07KB365HB 
Deezer: https://www.deezer. com/en/album/78264512

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radojka šverko, novi albumi