Zagreb

LISINSKI: Omiljeni šef dirigent Zagrebačke filharmonije Kazushi Ono u petak ponovo s Filharmoničarima

Piše: PolitikaPlus

Orkestar Zagrebačke filharmonije svoj sljedeći koncert u sklopu Crvenog ciklusa, u petak 9. studenoga, održat će predvođen velikanom dirigiranja i velikim miljenikom zagrebačke publike, maestrom Kazushijem Onom, i uz solistički nastup pijanista Ivana Krpana, a na repertoaru su djela Ludwiga van Beethovena i Dimitrija Šoštakoviča.

"Jedan od najfascinantnijih muzičkih umova naše ere", kako ga je nazvao francuski Le Figaro, Kazushi Ono punih je šest godina bio šef dirigent i oblikovao povijest vodećeg hrvatskog simfonijskog orkestra, stoji u najavi.

"Kazushi Ono njeguje snagu i sposobnost glazbe da zbližava ljude. Svojim tihim, staloženim načinom rada iz orkestara izvlači osobitu osjetljivost i otvorenost. Njegove iznimne dirigentske sposobnosti spoj su apsolutnog glazbeničkog umijeća, psihološke pronicljivosti i umjetničkog rasuđivanja,  usavršavane  brojnim nastupima", dodaje se.

Omiljeni šef dirigent Zagrebačke filharmonije devedesetih godina, maestro Kazushi može se pohvaliti mnogobrojnim nastupima sa svjetski poznatim orkestrima.

Bio je glazbeni ravnatelj tokijskog Metropolitan simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra Barcelone i Katalonskog nacionalnog orkestra. Bio je i glavni dirigent u Nacionalnoj operi u Lyonu. Pozivaju ga prestižne svjetske operne kompanije kao što su Metropolitan, La Scala, Njemačka i Bavarska državna opera, Opera Pariz i druge.

Godine 2012. osvojio je godišnju nagradu za izuzetne doprinose u glazbenoj umjetnosti i diskografiji, popularni Grammy za album arija “Diva, Divo”, snimljen s Joyceom Di Donatom i orkestrom  Nacionalne opere Lyona.

Solistički nastup izvest će hrvatski pijanist Ivan Krpan koji je međunarodno priznanje stekao osvajanjem prvog mjesta na velikom, prestižnom natjecanju Ferrucio Busoni u Bolzani 2017. godine. Nagradu hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljčić Krpan je primio 2015., a nagradu za mladog glazbenika godine dodijelila mu je Zagrebačka filharmonija 2017.

Na programu su djela Ludwiga van Beethovena: 5. koncert za klavir i orkestar u Es-duru, op. 73, Carski, te Dimitrija Šostakoviča: 10. simfonija u e-molu, op. 93.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA, LISINSKI