Hrvatska

PRIJEPOR O MARAKEŠU: Jandroković vidi zavjeru, mogu pretpostaviti iz kojeg smjera se to odvija..

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da ovo nije prvi  prijepor, ne samo između predsjednice i vlade, već i u cijelom društvu i zapitao se tko ih generira. 

"Najprije smo imali prijepor oko Istanbulske konvencije, okupljanja u Vukovaru, pa sad Marakeški sporazum, a sve te teme ne bi trebale izazivati prijepore. A imaju zajednički nazivnik. Oko onih tema oko kojih treba postojati društveni konsenzus i politički odgovor otvaraju se rasprave s dominantno ideološkim i svjetonazorskim karakterom. Netko takve sukobe namjerno generira i pokušava izazvati sukob između predsjednice i vlade", izjavio je Jandroković.

Dodao je kako može pretpostaviti iz kojeg smjera se to odvija, ali nije htio konkretno odgovoriti.

Oko Marakeškog sporazuma, odnosno Globalnog kompakta o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, prošli je petak izbio prijepor između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i vlade.

Nakon što se u medijima pojavila informacija da je Grabar-Kitarović u korespondenciji s kontroverznim novinarom Velimirom Bujancem poručila da neće ići u Marakeš na političko prihvaćanje dokumenta, ministrica Pejčinović Burić izrazila je iznenađenje takvim razvojem događaja jer je predsjednica dotad podržavala sporazum.   

S Pantovčaka su, pak, odgovorili da su neugodno zatečeni time što su na Zrinjevcu iznenađeni jer je MVEP bio na vrijeme obaviješten da se predsjednica predomislila. 

Grabar-Kitarović potom je u ponedjeljak vrlo oštro kritizirala Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zbog neinformiranja i izazivanja prijepora u javnosti o Marakeškoj deklaraciji o zakonitim migracijama, kao i isključivanja njena ureda iz radnih skupina za taj dokument. Predsjednica je izravno okrivila MVEP za zbunjenost javnosti s Marakeškom deklaracijom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

marakeš, GORDAN JANDROKOVIĆ