Scena

BRUXELLES: Belgijski sud naredio bivšem kralju Albertu DNK analizu radi utvrđivanja očinstva

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši kralj Belgije Albert II. mora se, prema odluci suda, podvrgnuti DNK analizi u iduća tri mjeseca kako bi se utvrdilo je li umjetnica Delphine Boel njegova kći, prenosi državna novinska agencija Belga.

Pedesetgodišnja Boel bori se da bude priznata kao Albertova kći još od 2013. te tvrdi da je njezina majka, barunica Sybille de Selys Longchamps, prije nekoliko desetljeća imala podužu aferu s Albertom.

Sud u Bruxellesu je 25. listopada utvrdio da Jacques Boel, bivši suprug majke Delphine Boel, nije njezin zakonit niti biološki otac. Odluku suda javnosti je u ponedjeljak obznanio odvjetnički tim Delphine Boel, navodi Belga.

DNK analizom iz 2013. utvrđeno je da Jacques Boel nije biološki otac umjetnice. Unatoč tome, niži sud je prošle godine odlučio da tužba radi utvrđivanja očinstva nema pravne osnove, zato što su postojali drugi kriteriji za utvrđivanje rodbinskih veza osim bioloških.

Albert II., koji je abdicirao 2013. nakon 20 godina vladavine, uvijek je poricao da je otac Delphine Boel, no priznao je da je u braku između njega i 81-godišnje Paole bilo teških razdoblja.

Nekadašnji kralj može odbiti DNA testiranje. Tada bi slučaj bio proslijeđen na belgijski vrhovni sud.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dnk analiza, kralj, belgija