Zagreb

ZAGREB: Na "bubnju" nekretnine bivšeg Bandićeva tjelohranitelja kojeg Uskok tereti za izvlačenje gradskog novca

Piše: PolitikaPlus/Hina

Općinski građanski sud u Zagrebu donio je zaključak o prodaji nekretnina u vlasništvu Roberta Ljutića, bliskog suradnika i bivšeg tjelohranitelja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kojeg Uskok tereti za izvlačenje gradskog novca te je za 24. siječnja iduće godine zakazao javnu dražbu za zemljište i nekretnine u zagrebačkom podsljemenskom naselju Markuševec procijenjene na 1,53 milijuna kuna.

Ljutićeve nekretnine prodaju se zbog ovrhe, odnosno radi naplate potraživanja poduzetnika Michaela Ljubasa, bivšeg nakladnika portala Dnevno.hr.

Na "bubnju" će se naći Ljutićeve nekretnine, odnosno zemljište površine od 2109 kvadrata u ulici Gorščica u neposrednoj blizini Parka prirode Medvednica gdje je, kako su mediji izvještavali, Ljutić na mjestu starog mlina napravio "ranč" – odnosno vodenicu s kućom, boćalište, vrtnu sjenicu i peradarnik te je sve ogradio bodljikavom žicom.

Nekretnine se na dražbi ne mogu prodati ispod polovice procijenjene vrijednosti – odnosno 766.000 kuna, a tijekom licitacije zainteresirani mogu licitirati s najmanjim mogućim povećanjem cijene za 30.000 kuna. Kupac je dužan platiti poreze i pristojbe, a zainteresirani će nekretnine moći razgledati 11. siječnja iduće godine, ali pod uvjetom da ovrhovoditelj Michael Ljubas u zakonskom roku sudu uplati predujam.

Sudskom odlukom pozivaju se Robert Ljutić, ali i sve druge osobe koje su u posjedu nekretnine da na navedeni datum omoguće zainteresiranim ponuditeljima nesmetani ulazak i razgledavanje te se pritom upozoravaju da u suprotnom mogu biti udaljeni s nekretnine, a izreći će im se i novčana kazna od 5.000 kuna predviđena za fizičke osobe, odnosno 50.000 kuna za pravne osobe.

Uskok je u travnju podignuo optužnicu protiv sedam osoba predvođenih Robertom Ljutićem zbog više kaznenih djela u kojima, prema tvrdnjama tužiteljstva, izvlačio gradski novac.

Nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom na rad za opće dobro, na novčanu kaznu od 50.000 kuna i povrat 220.000 kuna nezakonite dobiti početkom listopada bila je osuđena drugooptužena Sanja Bančević Medenica koja je s Ljutićem, prema tvrdnjama Uskoka, podijelila najmanje 440.000 kuna. Stoga je nakon nagodbe pravomoćno osuđena na povrat polovine tog iznosa, ali i novčanu kaznu te godinu dana zatvora koji su joj zamijenjeni radom za opće dobro.

Nezakonitosti u kojima je za dodatnih 53.000 kuna oštećena i udruga Zajednica folklornog amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ) navodno su se događale od ožujka 2013. do kraja siječnja 2016. Ljutić je u to vrijeme bio na nekoliko dužnosti u gradonačelnikovu uredu, ali i, po tvrdnjama tužiteljstva, stvarni voditelj tvrtke za organizaciju kulturnih manifestacija u kojoj je Bančević Medenica bila direktorica. Istovremeno udrugu ZAFAZ, čiji je novac zapravo korišten za poslovanje Ljutićeve tvrtke, vodio je optuženi Drago Topolovac.

Sredinom rujna nagodbu s tužiteljstvom postigla su još trojica optuženika. Stijepo Zorić uvjetno je osuđen na šest mjeseci, uz rok kušnje od godinu dana, Željko Marković na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci, a u zatvor neće ići ako u naredne tri godine ne ponovi nedjelo te Goran Pribetić, također na 10 mjeseci, ali uz rok kušnje od pet godina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NEKRETNINE, OVRHE, PRODAJA