Kultura

NAGRADE: Ansambl Kerempuhove predstave "Ustav RH" vratio se jučer u Zagreb s 4 nagrade u 3 dana

Piše: PolitikaPlus

Višestruko nagrađivana predstava Satiričkog kazališta Kerempuh „Ustav Republike Hrvatske“ Rajka Grlića i Ante Tomića u režiji Vinka Brešana vratila se jučer s iznimno uspješne turneje.

Na 13. Međunarodnom kazališnom festivalu „Joakim interfest“ u Kragujevcu, koji se tradicionalno održava u najstarijem srpskom profesionalnom kazalištu „Knjaževačko – srpskom teatru“ odigrana je 14. listopada pred prepunim gledalištem, na zatvaranju natjecateljskog dijela festivala.

Žiri sastavljen od redateljice Ivane Vujić, glumca Zijaha Sokolovića i kostimografkinje Jelene Janjatović, proglasili su „Ustav Republike Hrvatske“ najboljom predstavom festivala, a Borko Perić i Ana Maras Harmander osvojili su ravnopravnu nagradu za najbolja glumačka ostvarenja.

Sljedećeg dana, 15. listopada, predstava je gostovala na 27. Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru na kojemu je ispraćena velikim pljeskom i stajaćim ovacijama. Borko Perić osvojio je nagradu „Zoranov brk“ za najbolju ulogu u predstavi.

Posljednjeg dana turneje, „Ustav Republike Hrvatske“ gostovao je 16. listopada po prvi puta u Zvezdara teatru u Beogradu, na poziv njihovog ravnatelja Dušana Kovačevića. S obzirom da su karte bile rasprodane do posljednjeg mjesta tri tjedna prije termina igranja, ali i na odlične reakcije publike, uprava Zvezdara teatra izrazila je želju da ovu predstavu ugosti u još nekoliko termina krajem godine.

„Ustav Republike Hrvatske“ vrlo je intimna priča o četvoro ljudi koji žive u istoj stambenoj zgradi u centru Zagreba. Priča je to o ljudima koji su međusobno vrlo različiti, od društvenog statusa do seksualne orijentacije, od političkog svjetonazora do religija kojima pripadaju ili ne pripadaju. U našoj priči, osim prostora, spajaju ih i njihovi, često suprotstavljeni, "demoni prošlosti". Demoni koji ih tjeraju da žive više u prošlosti, nego u sadašnjosti.

Glumac Borko Perić za ulogu Vjekoslava Kralja do sada je osvojio nagradu Fabijan Šovagović“ na 25. Festivalu glumca (2018) i nagradu „Mala liska“ na festivalu „34. Susreti kazališta Brčko distrikt“ (2017.), na kojemu su također nagrađeni i autori teksta R. Grlić i A.Tomić te Dragutin Broz za najbolju scenografiju. Na „28. Marulićevim danima“ Doris Kristić osvojila je „Marula“ za kostimografiju, a na Festivalu pozorišne komedije „Osmijeh Sarajeva“ (2017.) glumica Ana Maras Harmander nagrađena je za najbolju mladu glumicu.

Predstava je na repertoaru kazališta Kerempuh 19. i 21. listopada u 20 sati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KEREMPUH, PREDSTAVE