Svijet

Bez pomaka o Brexitu na summitu EU-a: Ali nešto veći optimizam da će do proboja doći

Piše: PolitikaPlus/Hina

Iako summit EU-a u Bruxellesu nije donio pomaka u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz EU-a, više čelnika u četvrtak ističe da je sada dogovor ipak bliže nego što je bio prije.

"Intenziviramo rad na preostalim pitanjima. Ono što sam čula od čelnika za stolom daje mi osjaćaj da ljudi doista žele postići sporazum. Uvjerena sam da možemo postići dobar sporazum", rekla je britanska premijerka Theresa May. "Osjećam da smo bliže konačnom rješenju i dogovoru", rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.
I predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker je optimist da će "dogovor biti postignut", čime bi se izbjegao scenarij da Velika Britanija napusti EU u kaotičnim okolnostim bez ikakva dogovora.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je sada na premijerki May da dođe s novim prijedlogom koji može politički braniti kod kuće.
"Sada je vrlo jasno da je na britanskoj premijerki i njezinim suradnicima da dođu s prijedlogom rješenja na temelju političkog kompromisa unutar Velike Britanije", rekao je Macron. Ključni problem na kojem su zastali pregovori je pitanje granice na irskom otoku. EU želi da se Velika Britanija obveže da će prihvati kao krajnje rješenje, kao zaštitnu mrežu, da Sjeverna Irska ostaje u carinskoj uniji ako se ne pronađe neko drukčije rješenje kojim se neće uspostaviti fizička granica između Sjeverne Irske i Irske. Ta granica je postala nevidljiva nakon mirovnog sporazuma postignutog na Veliki petak 1998.  U pokašaju da deblokira pregovore, May je najavila da je spremna razmotriti prijedlog produljenja prijelaznog razdoblja nakon izlaska iz EU-a za nekoliko mjeseci. Ranije je bilo dogovoreno da prijelazno razdoblje traje do kraja 2020. Time bi se dobilo više vremena za traženje rješenja za irsku granicu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu, velika britanija, brexit