Svijet

BREXIT: Irska inzistira da May održi obećanje o granici

Piše: PolitikaPlus/Hina

Irska inzistira da britanska premijerka Theresa May održi obećanja i donese plan koji bi osigurao da Brexit  ne stvori tvrdu granicu sa Sjevernom Irskom, izjavio je u ponedjeljak irski šef diplomacije Simon Coveney.

Coveney, koji je doputovao u Luxembourg na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a, rekao je novinarima da je frustriran ali miran nakon zastoja pregovora o Brexitu i kazao je kako vjeruje da je dogovor još uvijek moguć poslije summita ovoga tjedna.

"Za nas je to ispunjavanje obveza koje su već preuzete", kazao je. "Ne tražimo ništa novo, samo tražimo da obećanja dana u prosincu, a posebice u ožujku, budu ispunjena".

"Mislim da smo frustrirani, ali smo još uvijek prilično mirni glede toga", rekao je Coveney odgovarajući na pitanje novinara je li frustriran zbog zastoja pregovora nakon opetovanog odbijanja Britanije da prihvati prijedlog privremenog rješenja za granicu. 

"Vrijeme ide, za mehanizme ratifikacije trebat će vremena", izjavio je on.

"Mislim da su dva pregovaračka tima poduzela stvarne napore zadnjih deset dana ... kako bi mogli donijeti preporuke za političke čelnike ovoga tjedna", kazao je. "To se nije pokazalo mogućim. To je frustrirajuće i razočaravajuće iz perspektive Irske", istaknuo je.

Premda je veliki dio tzv. Sporazuma o izlasku utvrđen prije više mjeseci, na nekim ključnim spornim točkama - posebno oko pitanja kako izbjeći 'tvrdu granicu' na irskom otoku - malo je toga otišlo naprijed.

Sjeverna Irska napustit će EU zajedno s Britanijom, dok će Republika Irska ostati u bloku. Mnogi se boje da će povratak graničnih kontrola potpiriti desetljeća tenzija između dviju strana.

Bruxelles i London nadaju se da će budući trgovinski dogovor riješiti to pitanje, ali u nedostatku dogovora EU inzistira na rješenju po kojem bi Sjeverna Irska ostala u carinskoj uniji.

Britanija je, pak, odbacila bilo kakav dogovor koji bi podijelio Ujedinjeno Kraljevstvo namećući spore preglede robe koja prelazi Irsko more.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

velika britanija, irska, brexit