Mojbiz

Promijenimo Hrvatsku: Tražei novu kreditnu politiku za financiranje poljoprivrede

Piše: PolitikaPlus/Hina

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović poručio je u petak da je Hrvatskoj nužno potrebna nova kreditna politika za financiranje poljoprivrede, dok je vladajuće prozvao da se, zbog velikog uvoza, slogan "Od polja do stola" pretvara u "Od Poljske do stola".

"Ministarstvu poljoprivrede poručujemo da po Slavoniji ne sije obećanja nego novac koji nedostaje. Polja se ne navodnjavaju samo vodom, nego i novcem”, poručio je Lovrinović na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Predsjednik stranačkog Odbora za poljoprivredu Zdravko Lešić kaže kako sredstva za financiranje poljoprivredne proizvodnje postoje, no ne isplaćuju se zbog nesposobnosti, ali i namjerno. Hrvatskoj treba, poručuje, nova kreditna politika za financiranje poljoprivrede.

"Kako bi naša poljoprivreda mogla polučiti rezultate trebalo bi pet milijardi kuna dodatnih sredstava, stoga predlažemo da isplata potpora ide prema mjerama poljoprivredne politike. Nevjerojatno je da EU doznačava svoj dio obveza u novcu, a državni proračun to ne čini”, rekao je Lešić.

Od 2014. do 2017., kada se EU uključila u potpore poljoprivredi, Hrvatska nije isplatila kumulativno 3,34 milijarde kuna, što su ogromna sredstva, tvrdi Lešić.

Taj iznos predstavlja 67 posto od ukupno nedostatnih sredstava. Da su isplaćena, mogla su se zadržati kod poljoprivrednika i stvoriti obrtni kapital, a poljoprivreda bi imala adekvatna sredstva za proizvodnju.

Na temelju toga podatka, kaže, vidi se gdje je izvor nelikvidnosti. Ministarstvo poljoprivrede narušava proces financiranja i proizvodnje, što je skandalozno, poručio je Lešić i zatražio promjenu politike financiranja HBOR-a.

Lani je HBOR plasirao svega 300 milijuna kuna, a s obizirom da dio banaka ne želi kreditirati poljoprivrednu proizvodnju po njegovim programima, HBOR bi trebao s takvim bankama raskinuti ugovor i sklopiti s onima koji to žele, trebao bi se osloniti na državne banke, Poštansku i Croatia banku, te kreditne unije koje su najpovoljnije za male proizvođače, kaže Lešić.

Promijenimo hrvatsku predlaže da HBOR zaposli primjeren broj djelatnika i omogući direktno kreditiranje, a također treba uvesti više reda u odobravanje i korištenje EU-ovih sredstava za ruralni razvoj preko Agencije za plaćanje u poljoprivredi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan lovrinović, poljoprivreda