Kultura

Snimateljska retrospektiva: 25. Tjedan češkog i slovačkog filma

Piše: PolitikaPlus

FILMSKA ESTETIKA BRANKA BLAŽINE

U sklopu programa posvećenog snimateljskoj filmskoj estetici od 1. do 6. listopada predstavljamo direktore fotografije koji su obilježili povijest hrvatskog filma, a ove godine u fokusu je filmska estetika Branka Blažine. Ulaz je slobodan!

Snimateljska retrospektiva donosi nam ukupno šest filmova u kojima je Branko Blažinabio direktor fotografije, a riječ je o klasicima hrvatskog modernizma 'Ne okreći se sine','Tri Ane', 'Samo ljudi' i 'Licem u lice' u režiji Branka Bauera. Tu je i povijesni spektakl'Seljačka buna 1573.' redatelja Vatroslava Mimice te adaptacija popularnog romana Zvonimira Majdaka 'Kužiš stari moj'.

5. NOĆ HRVATSKOG FILMA I NOVIH MEDIJA

Noć hrvatskog filma i novih medija, projekt promicanja hrvatskog filma među domaćom, ali i stranom publikom, ove godine doživljava svoje peto izdanje – ove jeseni ovaj besplatni maraton najboljeg od domaćeg filma održat će se u subotu, 6. listopada, u šest hrvatskih gradova i ukupno pet država. Ulaz je slobodan!

Raspored projekcija u kinu Europa

   

USKORO: 25. TJEDAN ČEŠKOG I SLOVAČKOG FILMA

Jubilarno 25. izdanje Tjedna češkog filma, koje se održava od 9. do 16. listopada pod nazivom Tjedan češkog i slovačkog filma. Ove godine naime, kako bismo obilježili dvije važne obljetnice – 100 godina od osnivanja Čehoslovačke i 25 godina od proglašavanja samostalnih Republika Češke i Slovačke, program će po prvi put uključivati i nekoliko filmskih poslastica koje stižu iz susjedne Slovačke a odlikuju ih tople ljudske priče, promišljeni zapleti i prepoznatljiv humor.

Ovogodišnji Tjedan češkog i slovačkog filma predstavit će ukupno šest odabranih ostvarenja recentne češke i slovačke kinematografije. Program će otvoriti hvaljeni film ceste 'Prevoditelj' u režiji Martina Šulika. U sklopu manifestacije gledat ćemo i poetičnu priču o odrastanju 'Bosonog na strništu' Jana Svěráka, nadrealističnu komediju ekscentričnog Jana Švankmajera 'Kukci' i animiranu pustolovinu 'Luka i čarobni muzej'.  U ovogodišnjem repertoaru predstavit će se i dva hvaljena uratka slovačke kinematografije – urnebesna politička farsa 'Kandidat' Jonása Karáseka i 'Linija' Petra Bebjaka, napeti hiperrealistični triler o životu uz slovačko-ukrajinsku granicu.

Ulaznice za projekcije filmova iz programa 25.Tjedna češkog i slovačkog filma mogu se kupiti na blagajni kina Europa i na web stranici kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po redovnoj pojedinačnoj cijeni od 25 kn (22 kn za djecu, studente i umirovljenike) ili po cijeni od 100 kn za paket ulaznica koji uključuje sve filmove.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kino, film, kino europa, tjedan češkog i slovačkog filma