Zagreb

Romska obitelj iz Vukomerca želi u Split: U njihovom ilegalnom hostelu pretučena Britanka

Piše: PolitikaPlus

Sukob dviju obitelji koji je kulminirao rafalnom paljbom pred vratima osnovne škole u zagrebačkom Vukomercu digla je na noge njihove susjede koji sada strahuju za živote svoje djece, prenosi Slobodna Dalmacija.

Hazba Zahirović, članica jedne od problematičnih obitelji, ponudila im je riječi isprike i otvorila mogućnost odlaska "ako im se u Splitu pronađe identičan prostor u kojem bi živjeli".

- Mnogima već dulje smetamo, ali mi smo vlasnici ove kuće i vezani smo za Zagreb. No, spremni smo otići ako možemo dobiti drugu kuću u Splitu, gdje mi živi brat. Ovakav suživot više nema smisla jer je mržnja izmakla kontroli  poručila je Hazba, što je izazvalo zgražanje Splićana koji s obitelji već duže vremena imaju ozbiljnih problema. Riječ je o nizu prekršaja i optužbi kojima bi se trebale baviti nadležne državne institucije, a koje su teško utužive. Upravo je Antonio Zahirović vodio ilegalni hostel u splitskoj Dubrovačkoj ulici gdje je početkom kolovoza metalnom šipkom brutalno pretučena Laura Denmar, za što se doznalo tek nakon što je Britanka nakon dolaska kući doživljeno prepričala tamošnjim medijima.

- Ključ smo pokupili u hostelu "Ana" u centru Splitu, a navodni hostel - za koji je odmah bilo jasno kako je nelegalan - bio je stan u kojem je bilo raspoređeno tridesetak kreveta, čak u kuhinji i na balkonu, a za sve te ljude bila je dostupna samo jedna kupaonica. Nije bilo zaposlenika i bilo je jako prljavo, opisala je nedavno Laura. Carinska uprava provodila je nadzorne aktivnosti i utvrđena je povreda nekoliko odredbi Zakona o zabrani i

Izdana im je mjera zabrane obavljanja djelatnosti na minimalan rok od 30 dana, te je nakon obavljanja inspekcijskog nadzora prostor zapečaćen. Porezni nadzor je u tijeku, u smislu utvrđivanja svih dodatnih činjenica, koje će, među ostalim, biti relevantne i za daljnji eventualni prekršajni postupak te nismo u mogućnosti dostaviti dodatne detalje kazali su iz Carinske uprave.

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

split, zagreb, romi