Zagreb

ZAGREB: Kraljević Čuperko otvara sezonu Kazališta Smješko

Predstava Kraljević Čuperko propitkuje što nas čini lijepim i pametnim

Piše: PolitikaPlus

Zagreb, 14. rujna 2018. – Kazalište Smješko u sezonu 2018./19. ulazi premijerom predstavom za djecu Kraljević Čuperko prema motivima istoimene bajke Charlesa Perrauta u dramatizaciji i režiji Frane Marije Vranković.

Kroz predstavu, u trajanju od 45 minuta namijenjenu publici 3+, upoznajemo djevojčice Sofiju (Mia Krajcar) i Kalistu (Selma Mehić) te dječaka Riqueta (Mladen Kovačić).  Premda su blizanke, kraljevne Sofija i Kalista iznimno se međusobno razlikuju. Sofija, čije ime dolazi od grčke riječi mudrost, obožava učiti i ne polaže veliku pozornost na vlastiti izgled, pa ju neki smatraju ružnom. Kalista, kojoj ime dolazi od grčke riječi najljepša, odgovara svome imenu. Razigrana je, dekoncentrirana i nespretna, zbog čega ju svi doživljavaju glupom. Kalisti u nastojanju da postane pametna pomaže kraljević Riquet. Njega druga djeca zadirkuju da je čuperko-dlakavi-štreberko, zbog čega je tužan i osamljen. Jednoga dana, hodajući šumom, Riquet upoznaje Kalistu te joj pomaže učiti, a ujedno u njoj pronalazi društvo koje nije imao.

Scenografiju i kostime predstave potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, glazbu Damir Šimunović, koreografiju Selma Mehić, a predstavu je producirala Mirta Zečević.

Prva izvedba predstave održat će se na Sceni Gorica u nedjelju, 23. rujna s početkom u 17 sati.

#

Kazalište „Smješko“ I Sezona  2018./2019.

Prema motivima bajke Charlesa Perraulta

KRALJEVIĆ ČUPERKO (3+)

Režija i tekst: Frana Marija Vranković

Scena i kostimi: Zdravka Ivandija Kirigin

Glazba: Damir Šimunović

Koreografija: Selma Mehić

Produkcija: Mirta Zečević

Asistentica za scenu i kostim: Ana Paulić

Inspicijent, oblikovatelj tona i rasvjete: Domagoj Klasić

Igraju:  Mladen Kovačić  ..... Riquet

Mia Krajcar  ............ Sofija

Selma Mehić  .......... Kalista

 

Trajanje: 45 minuta

Kazalište Smješko je profesionalna nevladina umjetnička kazališna organizacija, osnovana pri Ministarstvu kulture 2001.g te kao takva, zavedena u Očevidniku profesionalnih kazališta/kazališnih družina RH, pod rednim brojem 87.  Na repertoaru Kazališta Smješko nalaze se predstave za djecu: Pavao i njegov Glavao (2003.; predstava je Nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolje glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade te Nagradom Nevenka Filipović na Festivalu glumca), Znakovi za najmanje (2004.), Ježeva kućica (2006), Šuma Striborova (2008.), Ljubav ili smrt (2012.),  Moja obitelj i jedan jež (2014., predstava je nagrađena: Nagrada za najbolju mušku ulogu na Naj,naj,naj festivalu-za ulogu Vanje (Daniel Radečić), Nagrada „Nevenka Filipović“ za najbolju ulogu u kategoriji predstava za djecu i mlade u Vinkovcima-za ulogu Vanje (Daniel Radečić), Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu na Naj,naj,naj festivalu-za ulogu Sanje (Lada Bonacci), Nagrada za najbolji tekst na Naj,naj,naj festivalu,Nagrada Hrvatskog glumišta za ulogu Anje (Jelena Hadži-Manev), Nagrada Hrvatskog glumišta za najbolju predstavu, Nagrada Mali Marulić za najbolji dramski tekst, Nagrada «Mali Marulić» za najbolju predstavu u cjelini po sudu dječjeg žirija), Princeza i svinjar (2015., nagrađena Nagrada Zlatna Žar ptica za najbolju sporednu žensku ulogu na Naj,naj,naj festivalu-za ulogu Gordane (Marija Šegvić)), Iznenađenje Djeda Mraza (2015.), Lara u svijetu životinja (2016.), Ninin svijet mjehurića (2017.) te Kraljević Čuperko (2018.). Uz predstave za djecu i mlade Kazalište Smješko 2017. pokrenuo je ciklus dokumentarno-dramskih predstava za odrasle i mlade. Prva od njih je predstava Kakva majka, takva kći o djetinjstvu i mladosti Marije Jurić Zagorke (2017., Nagrada Zlatna Murva za najbolje žensku uloge Miji Krajcar i Mirti Zečević, Nagrada Zlatna Murva za najbolju predstavu u cjelini) te je u pripremi predstava Ivana u svijetu bajki o Ivani Brlić-Mažuranić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KAZALIŠTE SMJEŠKO