Svijet

APEL: UNHCR proziva i Italiju i EU oko migranata blokiranih na Siciliji

Piše: PolitikaPlus/Hina

UNHCR je u subotu zatražio od Rima da omogući iskrcavanje migranata blokiranih na brodu talijanske obalne straže na Siciliju, ali je istovremeno pozvao Europljane da ih prime. 

U priopćenju Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) "upućuje apel zemljama članicama Europske unije da hitno ponude mjesta za približno 150 spašenih osoba koje su ostale na palubi Diciottija, broda talijanske obalne straže". 

"U međuvremenu, UNHCR zahtijeva od talijanskih vlasti da dopuste hitno iskrcavanje osoba s broda", dodao je on. 

Više od tjedan dana nakon spašavanja 190 migranata, 15. i 16. kolovoza na Sredozemlju, oko 150 izbjeglica još je uvijek na brodu, a ostalima, među kojima tridesetorici maloljetnika, bilo je dopušteno da se iskrcaju. 

"Većina onih koji se nalaze na palubi dolazi iz izbjegličkih zemalja", kaže UNHCR. 

Ta je afera dovela do razmirica Rima s Bruxellesom, jer je nova talijanska vlada povećala pritisak na druge zemlje EU-a da podijele teret prihvata izbjeglica. 

Potpredsjednik talijanske vlade Luigi Di Maio dao je Bruxellesu do petka rok za pronalaženje rješenja o podjeli migranata blokiranih na Diciottiju, prijeteći da će ukinuti  isplate u budžet EU-a. 

Glasnogovornik Europske komisije odbacio je u petak talijanski ultimatum, ističući da Europljani nastavljaju "intenzivno raditi na rješavanju problema". 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UNHCR, MIGRANTI, EU, ITALIJA