Hrvatska

MILAN KUJUNDŽIĆ: Inspekcija je pokazala da je sustav funkcionirao, a obdukcijom će se utvrditi je li u podlozi bila još neka bolest

Piše: PolitikaPlus

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak kako je inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva, u slučaju smrti 21-godišnjeg Mattea Ružića u Zaprešiću, pokazao da je sustav hitne medicinske pomoći funkcionirao te je postupljeno prema hrvatskoj regulativi i standardima.

Smrt je očito nastupila u vrlo kratkom vremenu, radi se o nagloj smrti pacijenta s astmom, a je li u podlozi bila još neka bolest pokazat će obdukcija, rekao je ministar Kujundžić na konferenciji za novinare te još jednom izrazio duboku sućut obitelji preminuloga.

U 17.27 sati je došao prvi poziv u call centar županijske hitne službe i tada djelatnica prepoznaje da je to najvažnija žurnost i aktivira tzv. crveni sustav, no ima informaciju da je liječnik u Vinogradskoj i da bi mu trebalo 20 minuta te zato isti tren ona aktivira prvu liniju u Zaprešiću gdje u roku od tri minute su medicinska sestra i vozač bili kod pacijenta – rekao je ministar te dodao: 
 
Već prije toga je jedna medicinska sestra koja se našla na mjestu događaja počela s postupkom reanimacije, mladić nije imao puls, a isto stanje zatiče i medicinska sestra iz doma zdravlja s tim da stavlja tubus i pristupa reanimaciji. I dalje nema pulsa, nakon 20 minuta stigao je tim jedan s liječnikom i konstatirao da je smrt nastupila. Smrt je nastupila u vrlo kratkom vremenu i zato govorimo nagla smrt. Pacijent je imao astmu. Mi koji smo u medicini i posebice kad se konzultiramo s drugim specijalistima znamo da se od astme ne umire naglom smrću, vjerojatno je u podlozi još neka bolest, ali pričekajmo nalaz obdukcije naglasio je ministar Kujundžić. Obitelji želim prenijeti još jednu iskrenu sućut. Medicina nije svemoćna, postoje bolesti od kojih ljudi umiru  kazao je ministar.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hitna, Milan Kujundžić