Kultura

Josip Trostmann: Izlaže u dubrovačkoj galeriji Sebastianart

Piše: Miroslav pelikan

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Dubrovnika, Josip Pino Trostmann, 2.8.2018. predstavio se je s novom samostalnom izložbom „Radost ljeta“ u dubrovačkoj galeriji Sebastianart, u povodu osamdesete obljetnice života i pedeset i pet godina stvaranja.

Na izložbi prevladavaju cvjetni i klasični Pinovi mediteranski prizori, očito je, slikar je zaljubljen u klasičnu ljepotu Dubrovnika, Grad  rođenja, življenja i stvaranja.

Trostmann je izniman kolorist ( nastavljač je dubrovačke kolorističke tradicije ), ističe se plamena gama boja i pastozna gesta.

Slikar često koristi kontraste komplementarnih boja kao i kombinaciju ritma vegetacije i geometrijske strukture zidova, zidina, kolona..

 

Vedute grada, mrtve prirode ( vaze sa cvijećem) primarni su motivi  na ovoj izložbi, prepunoj svjetla i boje, optimizma koji izbija iz svakog detalja.

Grad je uzvišena i nepotrošiva inspiracija slikaru, koji kontinuirano pronalazi nove poticaje u mijenama i nepromjenljivoj ljepoti arhitekture i prirode, okružen  vječnim morem, u neobjašnjivoj privlačnosti svjetlosti juga.

Da, umjetnik je uzdigao stvarni grad na pijedestal čežnjom ispunjenih imaginacija, pretvorio ga u nemjerljiv emotivni doživljaj.

Istodobno, ne mogu se oteti dojmu, kako je izložba posveta ne samo Gradu, nego i ljepoti samoj, finoći i eleganciji, otmjenosti . 

Pobuđene emocije u susretu s bujnošću kolora Trostmannovih slika vrlo su snažne.

Izložbu čine jedinstveni motivi, izvedeni u ulju na različitim formatima, od velikih do manjih komornih, od krajobraza na velikim platnima do vaza sa cvijećem na manjim, svi s jednakim, izvanrednim dojmom.

Najnovija izložba slika s dubrovačkim motivima Josipa Trostmanna, iznimni je događaj.Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

josip trostmann, miroslav pelikan