Zagreb

DONACIJA: Klinici za dječje bolesti Zagreb donacija PBZ Grupe vrijedna 305.910 kuna

Piše: PolitikaPlus/Hina

Klinici za dječje bolesti Zagreb uručena je donacija PBZ Grupe u iznosu od 305.910 kuna za kupnju digitalnog EMNG uređaja s evociranim potencijalima i nadogradnju digitalnog EEG sustava za Kliniku za pedijatriju Klinike za dječje bolesti Zagreb, priopćeno je u ponedjeljak iz PBZ-a.

Donacija je dio pomaganja nacionalnom projektu Ministarstva zdravstva "Praćenje djece s neurorizicima", pokrenutog 2007. godine, a PBZ u njemu sudjeluje od 2008. godine donirajući bolnicama sredstva potrebna za kupnju suvremenih medicinskih uređaja kako bi se ujednačila i unaprijedila kvaliteta zdravstvene skrbi neurorizične djece na području cijele zemlje.

Riječ je o trećoj donaciji Klinici za dječje bolesti Zagrebu, uključujući ranije donirani EEG uređaj i opremu za senzornu sobu.

"Danas, deset godina nakon njegovog pokretanja, ponosni smo na izuzetna postignuća toga projekta, na 13,5 prikupljenih milijuna kuna te na 35 donacija bolnicama i domovima socijalne skrbi”, istaknuo je predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Dinko Lucić.

Razvoj neurorizične djece Klinika za dječje bolesti Zagreb prati kroz "Program rane intervencije“, a radi se o djeci rođenoj iz trudnoća kompliciranih bolestima majke, krvarenjem, infekcijama ili zastojem rasta ploda, odnosno oko 10 posto novorođenčadi, od čega je oko 3 posto visokoneurorizične djece.

Na razini Hrvatske svake se godine potencijalno rađa oko 4000 neurorizične djece, odnosno oko 1000 visokoneurorizične djece, kod kojih postoji opasnost od razvoja cerebralne paralize, mentalne retardacije, poremećaja u govoru, motorici, koncentraciji i učenju, a pravovremena dijagnostika i habilitacija mogu spriječiti razvoj bolesti.

Odjel za neuropedijatriju Klinike za dječje bolesti nacionalni je centar izvrsnosti na tom području i jedan je od začetnika projekta "Praćenja djece s neurorizicima“ iznimno važnog u ranoj dijagnostici, liječenju i praćenju neurorizične djece, istaknuo je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić u zahvali PBZ grupi na donaciji.

Voditeljica Odjela za neuropedijatriju Vlasta Đuranović naglašava da će se kupnjom uređaja za evocirane potencijale i novog servera za EEG-rafsko snimanje djece s neurorizicima omogućiti nastavak boljeg sustavnog praćenja djece, ranije otkrivanje pridruženih oštećenja i njihovo pravovremeno liječenje i rehabilitaciju, kako bi posljedice oštećenja bile što manje, s obzirom na plastičnost mozga u razvoju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DJECA, DONACIJA, BOLNICA