Sport

DALIĆ: Mi igramo za obične ljude kojima je ova reprezentacija sve, doručak, ručak i večera

Piše: PolitikaPlus/HRT

Hrvatska nogometna reprezentacija doputovala je oko 15 sati u Moskvu. Izbornik Zlatko Dalić dao je svojim igračima slobodan dan, a on se tri dana uoči polufinala s Engleskom družio s novinarima na stadionu Lužnjiki. 

Već sam  rekao ranije, ovo je već za nas veliki uspjeh, jer su mnoge po rejtingu bolje momčadi, Brazil, Argentina, Njemačka i Španjolska, kući i kupaju se i odmaraju. Ako uspijemo zaustaviti Englesku, bit će to veliko ostvarenje, Engleska ima možda najkvalitetniju ligu Europe i ogromne novce, bit će još bolje. Borimo se, a da imamo novac poput Engleza tko zna gdje bi nam bio kraj?

Je li za Englesku bliže postavi s kojom je počeo protiv Rusije ili onom s Argentimom i Dnaskom, odnsono hoće li više napuniti sredinu terena?

Morat ćemo dobro razmisliti i naći najbolje rješenje. Pokušavali smo igrati kroz turnir s nekoliko varijanti, kad nije išlo slagali smo drugačije kombinacije, tako ćemo i sada kad malo proučimo Engleze. Sigurno da nećemo sad puno pametovati, pronaći ćemo one koji su spremni i sto posto zdravi, bio bi rizik krenuti s igračima koji nisu zdravi. Vidjeli ste kako smo jučer čekali s nekim igračima koji su imali problema. Greške se u polufinalu ne smiju događati, a krenuti s nespremnim igračima bio bi velik rizik.

Kako misli zaustaviti Harryja Kanea?

Najbolji je strijelac SP-a i teško ga je zaustaviti, ali mi imamo jako dobre igrače u fazi obrane, Lovren ga poznaje iz engleske lige, imamo odličnog Vidu, Lovrena i Ćorluku, koji će ga vjerujem uspjeti zaustaviti. Imamo velik respekt prema njemu, ali uspjeli smo zaustaviti Messija i Eriksena, pa ćemo pokušati napraviti isto Kaneu.

Koja je najveća engleska slabost?

Nema Engleska neke slabosti, uostalom došli su u polufinale. Iznenadili su me jer su po nekim statistikama koje sam vidio momčad s najviše dubinskih lopti. Igraju brzo, puno trče, izbornik je uveo mlade igrače unutra. Igra im se bazira na prekidima, visoki su i tu su jako opasni. Puno stvari ovisi o Sterlingu, njega će trebati zaustaviti, on i Kane su najopasniji. No cijela momčad igra izvrsno, pa ne bih mogao govoriti o njihovim slabostima.

Poruka navijačima?

Mi igramo za obične ljude kojima je ova reprezentacija sve, doručak, ručak i večera. Ovih dana cijela Hrvatska zaboravila je probleme, nedaće i brige, navija i veseli se. To je nama na ponos i čast, da smo donijeli sreću u hrvatsku državu. Nadam se da će to pomoći da se nešto pokrene. Nogomet je samo dio svega toga.

Da li bi izbornik pristao na broncu?

Ne bih pristao na broncu, idemo do kraja. Možda budemo četvrti, ali idemo se boriti do kraja. Da je netko to ponudio prije SP-a prihvatio bih, ali sad ne, zaključio je Dalić

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZLATKO DALIĆ, MOSKVA