Hrvatska

Ministar Marić o mogućim tužbama iz BiH i Srbije: Nismo pokrenuli postupak prodaje tuđe imovine - riječ je o zakupu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar državne imovine Goran Marić izjavio je u petak da je novi Zakon u upravljanju državnom imovinom najpravednije i najbolje rješenje jer Hrvatska kao ozbiljna država nije pokrenula postupak prodaje tuđe imovine, kao što su radile susjedne države, te omogućava da se nedifinirana imovina može dati u zakup, a da se ne zadire u vlasnička prava.

 Ministar Marić rekao je u Splitu odgovarajući na novinarsko pitanje o najavljenim tužbama iz Srbije i BiH vezanim uz imovinu na koju iz tih republika bivše države polažu vlasničko pravo kako je Zakonom omogućeno da se nedefinirana imovina može dati u zakup.

 "Time se ne zadire u vlasnička prava ni u vlasničke odnose i nitko ne može staviti hipoteku na to zemljište i na te opustjele i zapuštene nekretnine, ali je nedopustivo da 28 godina takvo stanje traje i ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi", rekao je ministar Marić novinarima u Splitu.
 Odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentira najave državljana Srbije i BiH s više od 30 tužbi zbog davanja u zakup imovine za koju drže da je njihova, odgovorio je kako je vlasništvo nad tom imovinom neutvrđeno te da je riječ o korisnicima (te imovine) iz republika bivše države.

 "Kad se utvrdi vlasništvo, vlasnik stječe sva prava ugovora o zakupu", rekao je Marić.

Novi Zakon o upravljanju državnom imovinom najbolje je rješenje. "Ovo je najpravednije i najbolje rješenje jer se radi o Republici Hrvatskoj kao ozbiljnoj državi i mi nismo pokrenuli postupak prodaje tuđe imovine kao što su radile susjedne države" rekao je.

 Ministar državne imovine Goran Marić boravio je danas u Splitu, gdje je s nadbiskupom splitsko-makarskim Marinom Barišićem potpisao ugovor kojim država daruje Katoličkoj crkvi na površini od gotovo 31.000 metara četvornih bivše vojarne Dračevca nekretnine vrijedne 84 milijuna kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZDRAVKO MARIĆ