Zagreb

SABOR: Mrak Taritaš upozorila na devastaciju Meštrovićevog paviljona

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš prozvala je u srijedu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog devastacije Meštrovićevog paviljona, a HDZ-ovcima je poručila da je, zbog koalicije s Bandićem, krivnja i na njima. 

"U Zagrebu se trenutno dešava devastacija jednog od najznačajnijih objekata u gradu, Meštrovićeva paviljona na Trgu žrtava fašizma. Riječ je o zaštićenom posebno registriranom objektu i kad radite nešto na takvom objektu trebate prethodna odobrenja", rekla je Mrak Taritaš u slobodnoj raspravi na početku saborskog zasjedanja.

Najprije je, kaže, uklonjeno zelenilo, a potom i stepenice od blokova bračkog kamena. 

Meštrovićev paviljon ima postament od tri velike stepenice koje su bile od blokova bračkog kamena, rekla je. Ti su blokovi maknuti i betonirat će se nove stepenice koje će se, kaže, oblačiti u kamen iz okolice Zadra umjesto bračkog.

Pri tome je, tvrdi, prekršeno više zakona, grad radi na imovini koja nije njegova, temeljem Zakona o zaštiti kulturnih dobara potrebno je bilo provesti postupak koji nije proveden.  "Struka viče i kazeno je upozorila gradonačelnika no, ništa. Odgovor koji se dobije je da 'gradonačelnik dela'", upozorila je.

Kolege iz HDZ-a moraju "žmiriti kad iziđu iz prostora stranke da ne vide tu devastaciju", rekla je. "Gospodin Bandić je vaš koalicijski partner... Odgovornost je i na vama, a šteta je napravljena", poručila je Mrak Taritaš i pitala gdje su završili blokovi skinutog bračkog kamena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MILAN BANDIĆ, ANKA MRAK TARITAŠ