Hrvatska

Grabar Kitarović predstavlja demografske mjere: Riječ je o životnom pitanju Hrvatske kao države i naroda

"Porezna reforma je ključ svega, glavni cilj je smanjiti trošak rada za poslodavce i povećati neto plaće za zaposlenike...

Piše: PolitikaPlus

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović kazale je u ponedjeljak, predstavljajući prijedloge mjera populacijske politike, kako je riječ o o životnom pitanju, pitanju opstanka Hrvatske kao države i naroda.

"Riječ je o životnom pitanju, pitanju opstanka Hrvatske kao države i hrvatskog naroda", kazala je Grabar Kitarović.

Ukazavši na porast udjela starijeg stanovništva, sve manji broj rođene djece, odlazak mlade i aktivno sposobne populacije iz Hrvatske, predsjednica je kazala da će sve to imati izravne učinke na nacionalnu sigurnost, gospodarski rast, socijalnu stabilnost  i ukupnu budućnost hrvatskog naroda i države.

Podsjetila je da je rješavanje pitanja demografije bilo jedan od najvažnijih dijelova njezina izbornog programa. "Demografska revitalizacija bila je i jest na vrhu prioriteta kojima sam posvetila svoj mandat. Ostati ravnodušnim na činjenicu našeg demografskog nestajanja značilo bi u krajnjoj liniji odustati od budućnosti", kazala je predsjednica. 

Istaknula je također da je rješavanje demografskih problema neodvojiv  i sastavni dio ukupne razvojne politike.

Grabar Kitarović kazala je da je plan mjera pisala osobno u suradnji sa svojim savjetnicima, dodavši da je riječ o radnom dokumentu koji se može mijenjati sukladno javnoj raspravi i daljnjim konzultacijama s dionicima javnog, političkog i gospodarskog života. 

"Provedba tih mjera naravno ima svoju cijenu ali njihova neprovedba ima još veću cijenu, a to je nestanak hrvatskog naroda i države u ne tako dalekoj budućnosti. Provedba ovih mjera nije trošak nego ulaganje u budućnost ", istaknula je predsjednica.

Dodala je da njezin prijedlog sadrži mjere koje se mogu i moraju provoditi odmah, te one koje se moraju provoditi u fazama.

"Hrvatskoj su potrebne duboke, korjenite društvene promjene kako bi i uspjeh provedbe spomenutih mjera bio potpun. Ovaj prijedlog mjera ne ovisi samo o gospodarskim okolnostima i političkoj volji za njihovu provedbu, nego u društvenoj klimi koja će ih pratiti sljedećih godina", rekla je.

Napomenula je i da dosadašnje demografske strategije nisu dale željene rezultate jer su se provodile samo pojedinačne mjere, odnosno tek djelomično i kratkoročno.

"Prema popisu 2011. Hrvatska je imala 4 milijuna 284 tisuće 889 stanovnika. Trenutno ima manje od 4 milijuna, to je procjena sa snažno izraženom neravnotežom u dobnom sastavu. Ako ne zaustavimo pad, imat ćemo milijun stanovnika manje do 2051. godine. Ubrzano raste broj starijeg stanovništva u dobi iznad 65, a osobito je dramatičan pad stanovništa u radnoj dobi od 15 do 60 godina", rekla je predsjednica.

Činjenica je da Hrvatska demografski stari i da će naš mirovinski sustav biti neodrživ, upozorila je predsjednica.

Istaknula je neke od razloga odlaska ljudi iz Hrvatske.

1. Opću društvenu klimu

2. Radni i materijalni status u državi

3. Razlozi subjektivne naravi, želje za putovanjem, stjecanjem dodatnog iskustva.

Nije problem što građani odlaze u druge države radi vlastitog obrazovanja i napredovanja, problem je u tome što ne stvaramo uvjete za njihov povratak, rekla je predsjednica.

"Riječ je o nizu elemenata neke, nadam se, buduće razvojne strategije kojoj je krajnji cilj postići životne uvjete kakvi postoje u uređenim državma u kakve se iseljavaju hrvatski državljani, rekla je predsjednica naglašavajući da se posebna pozornost posvećuje "ljudskim resursima".

Mjere

Prva skupina predsjedničinih mjera su gospodarske mjere.

"Temelj mora biti stvaranje okruženja koje će pogodovati stvaranju radnih mjesta", kaže predsjednica, a dodaje i da porezni sustav mora biti konkurentan za poslovanje.

"Porezna reforma je ključ svega, glavni cilj je smanjiti trošak rada za poslodavce i povećati neto plaće za zaposlenike", kaže predsjednica.

Druga ključna reforma je reforma javne uprave koja mora postati servisni centar građanima. Kao ključni alat vidi potpunutu digitalizaciju javne uprave.

"Danas je ljduski kapital najvrijedniji dio svakog društva", kaže predsjednica. "Ako ne provedemo ove mjere nećemo moći zadržati tu vrijednost."

Istaknuta je važnost blokiranih građana. Predsjednica predlaže da se iz postupka ovrha isključe posrednci i da se ovrhe vrate u nadležnost sudova. "Uloga je države da taj problem riješi, a ne da troškove prebacuje na građane".

Jedna od mjera je i uvođenje instituta apsolutne zastare. Treba izmijeniti Zakon o stečaju potrošača. Stečaj trebaju voditi Trgovački sudovi. Treba regulirati područje zateznih kamata kako one ne bi nadizlazile glavnicu. Treba ispitati zakonitost tvrtki koje naplaćuju potraživanja. Sve su to mjere koje predsjednica predlaže kako bi se riješio problem blokiranih.

Mjere obiteljske politike važan su dio predsjedničinog prijedloga. "Problem je u nesrazmjeru između želja obitelji i materijalnih okolnosti. Podrška obiteljima s djecom ima za cilj smanjiti razliku između stvarnog i željenog broja djeca."

U ovu skupinu spadaju mjere financijske potpore, usluge skrbi o djeci i vrijeme predviđeno za obiteljske dopuste i slobodne dane koje građani drže visoko na listi prioriteta.

"Naknade koje sam spomenula imaju funkciju socijalnih davanja, a rješavanje demografske problematike pripada prije svega razvojnoj politici", kaže predsjednica.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

demografske mjere, predsjednica