Tvrtke

TUŽBA: Zlatko Marić zbog slučaja Agrokor tuži HNB

Piše: PolitikaPlus

Poduzetnik Zlatko Marić upravo podiže šokantnu tužbu protiv HNB-a i najavljuje novu eskalaciju drame oko Agrokora pokazujući kako su tvrdnje Vlade da će bez troška za građane riješiti krizu u Agrokoru besmislene.

Marić traži od HNB-a odštetu od 20 milijuna eura i tvrdi da je HNB nezakonito tolerirao paralelni financijski sustav koji je kreirao Ivica Todorić, zbog čega će još brojni dobavljači sada moći tražiti da im HNB nadoknadi ukupno 3,1 milijardu kuna., doznaje Nacional.

Sredinom listopada prošle godine Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje kojim se otvara predstečajni postupak nad tvrtkom Sokol Marić. Pritom su pozvani vjerovnici da do kraja listopada prijave svoje tražbine od te tvrtke koja je u ovoj godini prijavila povećani iznos ukupnog duga za čak 142 milijuna kuna ''temeljem mjenica iz faktoring poslova s Agrokor/Konzumom''.

Prijedlog za pokretanje predstečajnog postupka podnio je sam dužnik, a u priloženom planu restrukturiranja ističe se i da je ''dodatni element prijeteće nelikvidnosti posljedica nedavnih objava poslovnih rezultata Agrokora u 2015. i 2016. na osnovu kojih se pretpostavlja realni otpis potraživanja od Agrokora u iznosu do 70 posto''.

Navodi se i kako na temelju te pretpostavke Sokol Marić ostaje izložen po regresnim pravima i povezanim kreditnim linijama te postojeće obveze premašuju potraživanja za 62 milijuna kuna. Ističu i da je Sokol Marić u posljednja dva odnosno tri mjeseca izgubio ugovore u vrijednosti od oko 80 milijuna kuna te se u 2018. pretpostavlja ukupni gubitak prihoda od oko 100 milijuna kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

agrokor, hnb