Hrvatska

Sindikat novinara Hrvatske odlučio: HRT i Večernji list najgori, a Kanal RI najbolji medijski poslodavac

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska radio-televizija i Večernji list najgori su medijski poslodavci, a Kanal RI najbolji medijski poslodavac u 2017., odlučio je u subotu Sindikat novinara Hrvatske (SNH).

Nagrade ‘Krumpirko’ i ‘Cvjetko’ dodijelili su povjerenici sindikata iz cijele Hrvatske na skupštini u Novinarskom domu u Zagrebu.

Uprava HRT-a i glavni ravnatelj Kazimir Bačić potpisali su s predstavnicima dva sindikata kolektivni ugovor koji je znatno lošiji od prethodnog, stoji u obrazloženju. Smanjene su naknade za topli obrok i za bolovanje te ukinut smjenski rad, a visina plaće radnika je ograničena tako da je plaća voditelja više nego dvostruko veća od najviše radničke plaće,upozorili su sindikalci.

Andrea Borošić i Miro Muhar iz uprave Večernjeg lista ‘Krumpirka’ su dobili zbog smanjenja plaća i ukidanja gotovo svih prava, uključujući dodatka na radni staž. Kritizirani su i zbog diskriminacije sindikalnih povjerenika te davanja otkaza radnicama koje su se upravo vratile s porodiljnog dopusta.

Kanal RI: Poštuju se prava radnika, zapošljavaju mladi, nema radnih sporova

Zbog poštivanja prava radnika, zapošljavanja mladih ljudi i činjenice da u tvrtki nema radnih sporova, za najboljeg je poslodavca izabrana uprava lokalne riječke televizije Kanal RI.

Sindikalci su ponovno upozorili na potplaćenost novinara koji su često na rubu egzistencije i diskriminaciju povjerenika, posebno u Glasu Istre i Večernjem listu.

No, kritični su i prema vlastitoj profesiji, podsjećajući što je uloga novinara u hrvatskom društvu.

Uloga novinara je da se bore protiv nepravde i korupcije, namještenih javnih natječaja, sumnjivih dodjela koncesija, da ukazuju na sukob interesa i bore se za javno dobro, rekao je predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić.

"Takvi novinari i mediji sigurno će imati prođu kod gledatelja, slušatelja, čitatelja. A ne oni koji rade PR-ovske poslove za političare, koji se 'slizuju' s moćnicima i tako šire defetizam i beznađe", dodao je Filić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SINDIKAT NOVINARA, VEČERNJI LIST, HRT