Tvrtke

LOVRINOVIĆ: Premijera su kao malo dijete "namagarčili" najbliži suradnici

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović u petak je na konferenciji za novinare u Saboru poručio da nije istinita teza koju forsiraju vladajući da u slučaju Agrokor nije bilo vremena i da se doslovno preko noći morao donositi lex Agrokor.

"Premijer i Vlada na tome grade svoju obranu i pravdaju lex Agrokor koji predstavlja najteži udar na pravni poredak do sada u Hrvatskoj", kazao je Lovrinović, podsjetivši da se stvarno stanje u Agrokoru znalo još puno ranije, kada je rejting agencija Standard&Poor's još u listopadu 2005. godine snizila rejting tom koncernu i navela točno određene kvalifikacije koje danas prijete. Zbog toga smatra da su premijera "namagarčili" najbliži suradnici.

"Postavljam pitanje što su radile institucije i obavještajne službe koje su zadužene pratiti stabilnost gospodarstva. Ozbiljan čovjek, a posebno onaj koji želi biti premijer morao je barem površno znati, ako ne i sve, kakvi su problemi u Agrokoru jer je imao na raspolaganju analitičare, obavještajne službe i druge institucije. I sam vlasnik mu je par mjeseci prije donošenja detaljno opisao probleme", kazao je Lovrinović.

"Ja iskreno vjerujem da premijer od ovih 500 milijuna kuna nije uzeo niti lipe, čovjek zaista djeluje tako. On se jučer obraća iz Bugarske i poručuje da vrate previše uzetog novca, a što nam to govori? Da je on uistinu bio neinformiran, odnosno, na početku je bio informiran, imao je tri sastanka, ali da su kasnije neki drugi odrađivali posao".

"Našeg premijera su namagarčili njegovi najbliži suradnici. Rekli su mu da se nema vremena, da se ne zna ništa i da se situacija mora riješiti preko noći, a onda su oni osmislili lex Agrokor koji će očito pogodovati samo ovoj skupini. To pokazuje da je kao malo dijete bio namagarčen i sada naivno traži da se novac vrati kako ne bi on i HDZ trpjeli političku štetu", ocijenio je Lovrinović.

"Ako su ga tako namagarčili najbliži suradnici, kako ga onda tek mogu namagarčiti profesionalci diljem Europske unije i svijeta u projektima i pregovorima. Kako svi mi ne bi ispali magarci, tražim od premijera i koalicijske Vlade da odstupi i da se raspišu izbori kako bi narod izabrao one koji će stručno, a, prije svega, moralno voditi zemlju, poručio je.

"Država je putem lex Agrokor ušla u privatnu kompaniju i morali su riješiti goruće probleme od kojih ni jedan nije riješen. I sudac Mislav Kolakušić prije i nakon usvajanja lexa napomenuo da je to zakon koji je rađen za skupinu ljudi i da će njima pogodovati, i ja sam se složio s tom mišlju i glasao protiv. Danas smo svjedoci da je to bila istina", kazao je.

"Ovi ljudi, konzultanti i podizvođači imali su zadatak utvrditi pravo financijsko stanje, provesti restrukturiranje, provesti nagodbu vjerovnika i postaviti stalno vjerovničko vijeće, a od četiri zadatka nisu ispunili nijedan i to su naplatili 500 milijuna kuna, a putem roll-up kredita Agrokor zadužili za dodatnih osam milijardi kuna", zaključio je Lovrinović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

AGROKOR, ANDREJ PLENKOVIĆ, IVAN LOVRINOVIĆ, DALIĆ